miercuri, 17 iunie 2009

Muffin



Imi place mult sa fac muffin. Aluatul e foarte simplu si se poate varia in multe feluri. Preferatele mele sunt cele cu fructe de padure si cu nuca de cocos. Dar am incercat si cu ciocolata, ghimber.

Pentru prima oara astazi am facut cu martipan. Au iesit extraordinar de gustoase (maine trebuie sa fac din nou pentru copii).
Dar sa luam aluatul.
De obicei folosesc 2 tipuri de aluat (pentru 12 muffin):

1. Bat cu mixerul 100g unt cu 100g de zahar, 2 oua, 150g de faina, ½ plic de praf de copt, ½ dl de lapte.

2. Amestec tot cu mixerul 150g unt cu 150g de zahar, 3 oua, 150g de faina, 1 plic de praf de copt, 5 linguri de lapte (din acesta imi ies 15 bucati).

In acest aluat se pot pune orice: nuca macinata cu stafide, nuca de cocos si ciocolata, nuca de cocos si fructe de padure, ghimber macinat, cacao si ciocolata, martipan si fructe, etc.
De data aceasta am folosit prima versiune, si in jumatate de aluat am pus martipan si zmeura (congelata), in cealalta jumatate nuca de cocos si mure (congelata).




Pot sa va spun, ca au iesit foarte bune, ceea ce s-a si demonstrat ieri, copii le-au mancat si au mai cerut :-)))).

Incercati si voi.

vineri, 12 iunie 2009

Admiratia fata de cai

Ieri am ajutat-o pe prietena mea sa facem un tort de cal. La inceput nu prea stiam cum sa arate, sa fie tot calul, numai capul :-)))). Pana la urma am decis si am format un tort de cal excelent. Pentru blat si crema am folosit reteta de dobos:

-pentru blat 12 oua, 12 linguri de apa, 24 linguru de zahar si 24 linguri de faina.
-pentru crema am batut intr-o oala cu aburi 5 oua cu 250g de zahar si 6 linguri de cacao; dupa ce s-a racit am adaugat 150g de zahar pudra si 450g de unt.
Am obtinut o crema de cacao excelenta.





Am pus crema intre blaturi si am format capul cu ajutorul aluatului pentru salamul de biscuiti.
Eu nu prea ma pricep la cai. Prietenei mele ii plac mult caii, ea a fost sefa in aceasta operatiune. Ea si-a pus toata admiratia ei fata de cai si a realizat acest tort minunat.



luni, 8 iunie 2009

Biscuiti cu fulgi de ovaz





Avem o intelegere cu Eszterke: in ultima zi de gradinita din fiecare saptamana o aducem acasa la ora 13 (in mod normal sunt acolo pana la 17). Asa s-a intamplat si joia trecuta (vineri a fost ziua pedagogilor). Ne-a cuprins dorinta de a face o prajitura impreuna :-)))). Mi-am adus aminte, ca ma citit undeva o reteta cu fulgi de ovaz. Am si gasit-o, dar repede a venit ideea lui Eszterke sa o imbunatatim cu putina nuca de cocos (ii plac mult prajiturile invelite in nuca de cocos). „E mai bine sa faci mingi din prajitura decat din plastelina, pentru ca pe acestia le pot manca” :-)))).



Intr-o oala am amestecat 250g faina, 250g fulgi de ovaz, 1 praf de copt, 80g zahar, 2 oua si 250g unt topit si racit. Am adaugat o tabla de ciocolata amaruie taiata in bucati. Eu am vrut sa mai adaug si nuca de cocos, dar dupa placul lui Eszterke am format mici mingi, le-am rostogolit in nuca de cocos si le-am pus in cuptor. In aproximativ 20 de minute au fost gata.




Au un gust nemaipomenit de bun si multe calorii pentru cei mici. Viola n-a primit din acestia, am considerat ca-i prea mica (are 10 luni), dar lui Eszterke ii plac mult. Deja ne gandim cand sa facem din nou.

joi, 4 iunie 2009

Bomboane de biscuiti

La gradinita se obisnuieste sa duca copii prajituri si racoritoare de ziua lor. Dorinta fiicei mele a fost sa fac bomboane de biscuiti. Este foarte usor de facut, putem sa invitam si copii sa ne ajute. Vor fi incantati sa faca mici mingi din aluat, in timp ce il pot gusta oricand, deoarece nu necesita coacere.




Intr-o oala am amestecat 200g de unt, 150g zahar pudra, 30g cacao, 450g biscuiti (dat prin masina de tocat) si 4-5 linguri de gem de caise (pana am obtinut un aluat bun). Am format mici mingi si le-am rostogolit in nuca de cocos razuita, dar se poate si in zahar, nuca razuita, bomboane decorative.

miercuri, 3 iunie 2009

Castel cu printesa




Acest tort l-am facut de ziua onomastica a lui Eszterke.

Blatul este din oua, apa, faina si zahar (pentru fiecare oua am pus 1 linura de zahar, de faina si de apa). Blatul l-am taiat in asa fel incat sa formez castelul, bazele turnurilor si scarile.

Copiilor le place crema de iaurt. Astfel am optat pentru aceasta, este foarte gustos si usor de facut:
-25g gelatina alimentara se fierbe in 400g de iaurt cu 8 linguri de zahar. Dupa ce se raceste (aproximativ 1 ora) se amesteca cu 400ml de frisca batuta. Se pot pune si fructe in crema (capsuni, zmeura, ananas, portocale).


Turnurile sunt cornete de inghetata decorate cu frisca si ornamente mozaic. Tot tortul este decorat cu frisca. Pentru ferestre, usi si scari am folosit biscuiti viva.
Copiilor le-a placut mult :-)))).