vineri, 23 octombrie 2009

Desert cu iaurt si fructe


Acum cateva zile ne-au sunat niste prieteni ca vin in vizita. Viola avea febra, n-am putut sa ies sa iau ceva de rontait. Aveam 1 ora la dispozitie. Am inventat repede acest desert cu fructe.

Am facut 1/2 portie de crema de iaurt , in care am amestecat 2 linguri de sirop de afine. Am fiert in 500ml de lapte 1 plic de praf de budinca cu gust de vanilie
Pe fundul unei tavi am pus bucatele de ananas, un strat de budinca, un strat de crema de iaurt si am repetat aceasta operatiune :-)))).



Am pus desertul in frigider pentru 1 ora, dupa care am scos din tava astfel incat partea de jos a ajuns partea de sus. Am decorat cu ciocolata.

Rapid, simplu si gustos :-)))).

joi, 22 octombrie 2009

Galuste cu mac



In Ungaria acest desert face parte din meniul de Craciun, exista credinta ca boabele de mac aduc multi bani si mult noroc in noul an. Insa in zilele noastre galustele cu mac se pregateste in orice parte a anului, se mananca si pentru felul doi.

Eszterke si Viola m-au ajutat sa fac galustele :-)))). Viola tot timpul le gusta, in toate "etapele de lucru" :-)))).

Am taiat 2 cornuri simple si le-am pus intr-un vas mare.
Am pus la fiert 100ml de lapte cu 75g de unt, 2 plicuri de zahar vanilinat, 1 lingura de zahar, 1 lingura de miere si cuisoare macinate.


Am inmuiat cornurile in acest amestec avand grija sa nu se rupa feliile de corn. Peste cornuri am pus amestecul a 4 linguri de mac macinat si 25g de zahar pudra (se poate pune si coaja razuita de lamaie).
Am uns o tava cu unt, am pus galustele si am lasat la copt 15 minute.


Le-am servit cu miere.

luni, 19 octombrie 2009

Vargabeles


Este un desert apetisant din Ungaria. Exista mai multe retete, eu l-am facut dupa o reteta mai simpla. Am fiert 250g de taitei (ideal ar fi fost sa folosesc taitei lati, dar nu am avut in casa :-)))) ) in apa cu sare.
Intre timp am amestecat bine 500g de branza de vaca, galbenusurile a 2 oua, 4 linguri de zahar, 2 plicuri de zahar vanilinat, 100g de stafide si albusurile batute spuma.


Am uns cu unt un vas rezistent la foc, am asezat taiteii si peste acestia am pus umplutura.


La foc mediu in 30 de minute este gata. Se serveste cu miere sau zahar pudra.

miercuri, 14 octombrie 2009

Muffin energizant

Ieri am facut acest muffin energizant pentru copii. In fiecare dimineata obisnuim sa mancam iaurt cu musli. De aici mi-a venit ideea sa fac din musli muffin, pentru micul dejun. Insa pentru azi dimineata ne-a ramas un singur muffin, asa ca ne-am intors la iaurt cu musli :-)))).


Este foarte simplu de facut: intr-o oala am pus o cana de fulgi de ovaz, o cana de faina integrala de grau (Tonkoly), 1/2 cana de zahar, 2 oua, praf de copt, putina sare, o cana de iaurt si 5 linguri de ulei. Dupa ce am amestecat bine am pus in aluat 3/4 cana de afine congelate. Mi-au iesit 22 de muffini. Am folosit o cana de 300ml.

Dupa ce i-am scos din cuptor i-am decorat cu glazura de coacaze negre (100g de zahar pudra si 1.5 linguri de sirop de coacaze negre) si afine.

luni, 12 octombrie 2009

Budinca cu gris


Cand eram mici mama mea obisnuia sa budinca cu gris. Ne placea mult :-)))). Pentru prima oara am facut si eu pentru copii si i-a placut mult.
Am fiert 100g de gris in 200ml apa am indulcit cu 80g de zahar si am mai pus o lingurita de otet (ca sa nu fie prea dulce :-)))) ). Pana s-a racit am amestecat pe foc 2 galbenuse de ou, 2 linguri de zahar, o lingura de cacao, 50g de stafide si putin unt. Am batut albusul de ou. Am amestecat toate cele 3 componente, am pus in farfurii si am decorat cu stafide si nuca de cocos.

marți, 6 octombrie 2009

Smart Pancake

Am primit de la parintii mei o tava denumita "smart pancake". Fetele erau nerabdatoare sa afle, ce este in cutie. Mai ales Viola, nu s-a multumit pana n-a deschis-o si n-a "analizat-o" in parte. Cum era si firesc, am incercat-o cu o reteta gofri. A iesit mult mai bine ca data trecuta :-)))).

Am facut aluatul din 80g de faina, 1 ou, 3 linguri de ulei, 1 lingura de zahar, 100ml de lapte si praf de copt (1/3 dintr-un plic). Am pus tava sa se incalzeasca, am pus jumatate din aluat in tava si am pus pe foc mic. Dupa 4 minute am intors placinta si am pus capacul tavii si am mai lasat inca 3 minute. Si a fost gata.
Din acest aluat mi-au iesit 2 placinte.


Ca sa arate si mai bine, am taiat inimioare din placinte si le-am lipit cu gem de caise, gemul preferat al lui Eszterke. Abia astepta sa guste noile placinte :-)))).





luni, 5 octombrie 2009

Cozonac cu cacao si ciocolata

Am mai scris nu de mult despre cozonacul bunicii. Copii au fost bolnavi si n-am facut nici o prajitura in ultimele 3 saptamani. I-am promis sa le fac cozonac, fiind una dintre preferatele fetitelor :-)))).
Lui Eszterke ii place cozonacul simplu. Am incercat cu stafide, rahat, nuca, mac, dar fara succes, nu i-a placut. De data aceasta am incercat cu cacao si ciocolata amaruie Heidi (eu personal sunt innebunita dupa aceasta ciocolata :-)))), mai ales dupa cea cu sare si ardei iute).
Am luat jumatate din aluat, l-am impartit in 3 si am impletit o "codita".
Cealalata jumatate am intins, am pus 2 linguri de cacao peste, si am razuit 1/3 dintr-o tabla de ciocolata (am vrut sa pun mai mult, dar numai atat am avut).


Dupa 40 de minute am scos din cuptor 2 cozonaci foarte gustosi.


Si am avut succes :-)))). Gheata s-a spart, noul meu cozonac i-a placut lui Eszterke. Sper sa va placa si voua !!!!