duminică, 31 ianuarie 2010

Linzer


Se amesteca bine 300g de faina, 200g de unt, 100g de zahar pudra, putina sare si un ou. Se pune aluatul in frigider pentru 1 ora. Se intinde si se decupeaza diferite forme. Jumatate din formele decupate se gauresc, se ung cu ou batut si se pune nuca si zahar peste. Se coc in 10-15 minute. Se asambleaza cate doua, se ung formele negaurite cu gem de caise sau de macese si se aseaza peste ele formele gaurite.

Copii adora aceasta prajitura. Ieri am facut 2 portii si abia avem cateva :-)))).

De data aceasta ne-am jucat un pic, am facut si viermisori :-)))). Eszterke ne-a ajutat ca de fiecare data.

joi, 28 ianuarie 2010

Ca o floare

Duminica soacra mea a facut cuib de viespe. Cand am venit acasa de la sanius ne-a asteptat ca o floare pe masa :-)))). Gustul si mirosul prajiturii ne-a capturat pe toti.




marți, 26 ianuarie 2010

Viata are prioritate

Azi dimineata am citit pe blogul Laurei despre o fata de 17 ani, care are nevoie de ajutorul tuturor.
Pe 15 Ianuarie 2010 a fost diagnosticata cu carcinom nediferentiat.
A fost operata de urgenta la Spitalul Militar Central Bucuresti si tumoarea a fost extirpata. Greul insa abia acum incepe: vor fi necesare multe sedinte de chimioterapie si radioterapie in strainatate pentru a stopa revenirea acestei cumplite boli.
Din pacate, in Romania posibilitatile de rezolvare a acestui caz sunt destul de limitate. In Europa (Franta, Germania, UK, Italia, Olanda) astfel de cazuri pot fi tratate, cu radioterapie si chimioterapie, cu tehnologie de inalta performanta, inceputa cat mai devreme posibil, cu o rata de responsivitate mare. Tratamentul Ioanei costa aproximativ 80.000 Euro.

Pentru mai multe informatii va rog sa accesati site-urile:

http://ioanaspahiu.blogspot.com/2010/01/medicul-ne-vorbeste.html

http://jurnalulanei.blogspot.com/

Donaţiile pot fi făcute pe numele:

Spahiu Laura

Cod IBAN EUR: RO21RNCB05000834973 60002

Cod IBAN RON: RO48RNCB05000834973 60001

Banca Comercială Română – sucursala Sebastian

S-o ajutam sa se bucure de viata.

sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Placinta de mere


Pot sa spun ca este desertul meu preferat, usor, gustos si de neuitat. E greu sa zic, gata, nu mananc mai mult :-)))).


Pentru aluat amestec bine 1.5 cana de faina, 2 linguri de zahar, putina sare, 200ml de lapte si 1 oua. Cand este gata adaug 4-5 mere rase.


Intr-o tigaie pun putin ulei si ii prajesc. Mie mi-au iesit 30 de bucati.
Ii servesc cu zahar, scortisoara sau cu gem.

Saratele cu untura


Ca sa-i fac pe plac copiilor de data aceasta pe langa saratele i-am facut si purcelusi. Pentru urechi am decupat un cerc mai mic si l-am taiat in doua. Pentru ochi am folosit stafide, iar pentru nas un cerc si mai mic, si l-am gaurit cu paie in doua locuri.

Am folosit reteta saratelelor cu untura.

miercuri, 20 ianuarie 2010

Pirog

Este prajitura umpluta cu carne, cascaval sau ciuperci. Eu am incercat versiunea cu carne tocata.


Am pus 25g de drojdie la dospit in putina lapte calduta si zahar. Intre timp intr-o oala mare am pus 500g de faina (250g de faina si 250g de faina integrala), 1 lingurita de sare, 1 oua, 250ml de lapte si 60g de unt topit. Am amestecat bine cu drojdia si am pus totul la dospit pentru 20 de minute.


Am intins aluatul si l-am taiat in patratele. Pe fiecare am pus din carnea tocata (preparata ca si pentru spaghetti) si am format triunghiurile si le-am pus in cuptor pentru 20-25 de minute.


Eu am servit-o langa cina.

marți, 19 ianuarie 2010

Pentru Boglarka

Palat pentru printesa Boglarka:



La Multi Ani si implinirea tuturor dorintelor :-)))).

miercuri, 13 ianuarie 2010

Tort sah de ziua sotului meu


Este tortul surpriza nu numai pentru sotul meu ci si mie. Mi-a fost frica sa ma apuc, dar acum ma bucur. Data viitoare promit sa fac toate cele 32 de figuri de sah :-)))). De data aceasta numai 6 am facut, din martipan. Foarte usor se poate lucra din martipan si nu in ultimul rand este foarte bun la gust :-)))).


Pentru blat am folosit 8 oua, 4 linguri de apa, 10 linguri de zahar, 200g de nuca macinata, 2 linguri de faina si 2 linguri de cacao.


Pentru crema am omogenizat bine 200g de unt, 10 linguri de zahar pudra, 1 plic zahar vanilinat si amestecul de 2 linguri de faina si 250ml de lapte fiarta si racita.


Din blatul copt am taiat 2 patrate de 20cm x 20cm. Si intre ele am pus 1/2 din crema si am pus tortul in frigider.


Dupa aceasta a urmat sa fac tabla de sah.
Am intins martipanul (am folosit un pic de zahar pudra, ca sa fie mai usor). Am folosit cate 100g din martipanul cu cacao si cel natur. Am taiat 2 dreptunghiuri a cate 20cm x 10cm, pe care le-am taiat in patratele de 2,5cm x 2,5cm (ca sa obtin cele 64 de patratele pentru tabla de sah). Cu jumatatea ramasa din crema am invelit tot tortul si peste am aranjat patratelele in forma de tabla de sah.


Am pus figurile si l-am asteptat pe sotul meu sa jucam sah :-)))).

marți, 12 ianuarie 2010

Muffin cu malai


De la prietena mea am primit o carte excelenta de bucate, de Christian Teubner si Anette Wolter, plina cu prajituri si torturi si niste poze foarte frumoase.
Astazi am ales o reteta de muffin cu malai. Nu se poate numi prajitura, dar este ideal pentru o gustare de la ora 10 sau de dupamasa.

Am inmuiat 200g de malai in 250ml de lapte fierbinte. Dupa 10 minute am adaugat 30g de faina integrala, 1/2 plic praf de copt, 1 lingurita de sare, 1 lingura de zahar, 1 ou si 50g de unt.
Mi-au iesit 10 muffini. I-am servit cu unt la cina.

luni, 11 ianuarie 2010

Sunshine si Very Beautiful Blog




Ma simt onorata ca am primit aceste 2 premii de la Just me. Multumesc mult :-)))).

Le ofer aceste 2 premii pentru:

anca_fish

Lily

Tortaimado

2 premii de la Just Me - Multumesc

Nu stiu daca le merit, dar multumesc mult pentru premii :-)))).