sâmbătă, 24 aprilie 2010

Variatie



Aceasta este o variatie a prajiturii "Lenesa" , in loc de nuca si migdale am pus 100g de mac si in loc de stafide visine congelate (fara samburi). Am inlocuit gemul de prune cu gem de caise. In rest am folosit aceeasi reteta.

sâmbătă, 17 aprilie 2010

Prajitura cu branza de vaca dupa Rakoczi


Rakoczi Janos, un renumit bucatar sef din Ungaria, a debutat cu aceasta prajitura la Expozitia Internationala de la Bruxelles din anul 1958. Mama mea obisnuieste sa faca acest desert in weekenduri, este una dintre preferatele noastre. Dupa cum s-au apucat ai mei de prajitura, am impresia ca si la noi o sa devina un obicei :-)))).

In blat am pus 250g faina, 1/2 plic praf de copt, putina sare, 50g zahar pudra, 120g unt si 1 ou. Am tapetat tava cu acest blat, am avut grija sa ajunga si pe laturile tavii.
Pentru crema cu branza de vaca am amestecat bine 500g branza de vaca, 150g zahar pudra, 1 plic zahar vanilinat, 1 plic praf de budinca de vanilie, coaja si zeama unei lamaie, 4 galbenusuri de oua si 500ml lapte. Am pus aceasta crema pe blat si am copt 45 de minute pe foc mediu.
Intre timp am batut 4 albusuri de oua cu 100g zahar pudra. Am pus pe prajitura si am mai copt 10 minute.

Se poate taie frumos numai dupa ce se raceste.


La noi se mananca asa, dar am citit, ca Rakoczi Janos punea gem de caise pe fiecare felie de prajitura. Si eu am incercat-o. Arata mai bine, intr-adevar, dar gustul branzei cu vanilie si lamaie ramane aceeasi :-)))).

joi, 15 aprilie 2010

Paine cu busuioc si seminte


Painea noastra era pe terminate, afara ploua. Mi-a venit o idee: sa incerc si eu sa fac paine. M-am uitat peste retete, pana la urma am combinat vreo 3 retete, mi-am pus ideile cu seminte si mi-au iesit aceste 2 franzele cu busuioc si seminte. Eszterke le zice cozonaci :-)))).

Am pus 25g de drojdie la dospit cu 1 lingura de zahar si 200ml lapte caldut. Intre timp am pregatit 600g de faina, busuioc, cimbru si 100ml ulei de masline. Am amestecat totul bine si am pus intr-un loc cald pentru 30 min.


Am impartit aluatul in jumatate. In jumatate din aluat am pus seminte de floarea soarelui (prajite si sarate). Am uns 2 tavi de cozonac cu ulei si am pus "franzelele" mele. Le-am uns cu apa sarata; pe una am presarat seminte de floarea soarelui, iar pe cea simpla mac.


In 30 de minute s-au copt.



duminică, 11 aprilie 2010

Placinta cu afine


Ieri bunica a facut placinte cu afine. Dupa ce toata lumea a mancat bine din placinte, am pus 3 si pentru sotul meu. Insa Viola a decis ca ii mai trebuie. Nu se satura de placinte :-)))). Ma ajuta sa fac poza :-)))).

Saratele cu casvaval si susan


De data aceasta ne-a a jutat si Viola sa facem saratele. I-am explicat, ca nu-i bine sa guste din aluatul necopt, ceea ce a si inteles. Insa a mancat cu manuta din cascavalul ras :-)))). Bucuria ei a fost si mai mare, cand si-a dat seama ca noi punem cascavalul pe aluat. "Va ajut, va ajut" striga si deja a pus un pumn de cascaval in tava :-)))). Era extrem de fericita ca ne ajuta :-)))).

Reteta este foarte simpla:
Am pus 22.5g de drojdie la dospit. Intre timp am maruntit bine 1 kg de faina cu 8 lingurite mici de sare si 2 margarine Rama. Am adaugat si drojdia, 3 oua si smantana cat sa nu se lipeasca aluatul de mana. Am acoperit si am pus la un loc cald pentru 20 de minute. Am intins aluatul si l-am taiat. Am uns cu ou batut si am presarat pe o parte cascaval si susan, iar pe cealalta parte cascaval si chimen.


Foarte repede i-am copt. De la punerea drojdiei la dospit pana la coacerea ultimei tavi (ne-au iesit4.5 tavi) au decurs numai 2 ore.

marți, 6 aprilie 2010

Salata de fructe


Mi se pare desertul ideal dupa Pasti :-)))). Am pus tot ce am avut in casa:
-2 banane, 2 portocale, 2 grapefruits, visine, afine congelate, compot de mere.

luni, 5 aprilie 2010

Paste fericit!


Sfintele Pasti sa va aduca multa sanatate si bucurie in suflet! Hristos a inviat !