duminică, 29 august 2010

Bunica, la Multi Ani!


Astazi i-am facut o surpriza soacrei mele cu ocazia iesirii ei la pensie. Cu ajutorul mamei i-am facut traditionalul tort Dobos indragit de toata familia si am felicitat-o. Baietii i-au dat florile si cadoul, iar nepoteii au asteptat cu nerabdare sa vada cadoul si sa manance decorul tortului :-)))).
Decoratiunea este bineinteles, din martipan.

La Multi Ani, bunica!!!!

duminică, 22 august 2010

Dulceata de piersici


Imi place mult dulceata moldoveneasca. Ieri am incercat si eu sa fac dulceata de piersici, dupa o reteta de la o doamna din Focsani.

Am pus 2 cani de zahar intr-o cana de apa la fiert. Dupa ce siropul a inceput sa se ingroase am pus 500g de piersici curatate de sambure si de coaja si taiate bucatele. Am mai adaugat zeama unei lamaie. Am fiert inca 30 de minute, pana cand a inceput sa se-ngroase dulceata. Am pus in borcane.


Afine


Numai acum am reusit sa cumpar afine. Am cules si noi, dar le-am mancat pe toate :-)))). Copiilor le place sa le culege si sa le manance direct din padure. Dupa ce le aducem acasa deja nu-i mai trebuie.

Am pus si in congelator cu cateva cutiute, dar am facut si un fel de compot de afine. Am masurat afinele si la fiecare kg de afine am pus 800g de zahar si am lasat sa se dizolve zaharul. Nu prea am avut timp sa amestec, astfel aceasta operatiune a durat 24 de ore. Am pus in borcane si am presarat un pic de salicil in fiecare borcan. Asa toate vitaminele, toti antioxidantii se conserva.

Iarna incercam sa mancam in fiecare zi afine, cu cereale si iaurt, cu paine, cu budinca de gris, cu orez cu lapte sau numai asa, cu lingurita :-)))).


Si in seara cand am facut compotul am facut copiilor iaurt cu afine si cereale. Noi am baut-o:


Am amestecat 800g de chefir cu 1 cana de afine si miere dupa gust. Ne-a ajuns pentru 4 copii si 3 adulti :-)))).

duminică, 8 august 2010

La Multi Ani Viola !!!!


Fetitei mele mici ii place foarte mult sa asculte muzica, sa danseze. In special ii place cantecul Gummy bear. A fost foarte usor sa-i aleg tema tortului ei :-)))). A implinit 2 anisori.

Ieri am sarbatorit ziua ei de nastere.

Bunica si matusa mea i-au facut cosulete cu nuca:


Mama mea i-a facut un tort cu ciocolata decorata cu martipan:


Impreuna cu soacra mea i-am facut tort Dobos cu Gummy bear sau "gumimaci", cum ii spune ea:




Ursuletul si tot decorul este din martipan.

M-am intors la lucru, asa ca o sa scriu mai rar, dar ma straduiesc :-)))). N-o sa incetez sa fac deserturi, torturi pentru fetitele mele si nu numai, doar ca n-o sa mai am atata timp sa le public.