duminică, 28 noiembrie 2010

Postul Craciunului-Coroana Advent-Adventi koszoru


In asteptarea nasterii lui Cristos, cu 4 saptamani inainte de Craciun incepe postul Craciunului sau Advent.

La noi se obisnuieste sa facem o coroana din brad cu 4 lumanari, simbolizand credinta, speranta, dragostea si fericirea. In prima duminica a postului se aprinde o lumanare, iar in fiecare duminica se aprinde inca o lumanare asteptand venirea lui Cristos.

Anul acesta am facut si noi coroana Advent dar nu din brad, si din turta dulce. Ideea si reteta o am de pe site-ul MohaKonyha.

Pentru turta dulce am topit 70g de unt cu 150g de miere.
Am batut cu mixerul 2 oua, 150g de zahar pudra, 2 lingurite de condimente pentru turta dulce, 1 lingurita de bicarbonat de sodiu si 2 linguri de apa. Am adaugat mierea si untul topit si la sfarsit 500g de faina.
Am pus in frigider pentru cateva ore.
Am taiat formele, le-am pus strans unul langa celalalt si le-am copt.
Mi-au iesit 3 coronite Advent.

Pentru ornament am folosit glazura de zahar: am batut albusul unui ou cu 2 linguri de amidon de porumb, 1 lingura de otet si 240g de zahar pudra.

N-am putut sa aleg intre fotografii, asa ca am postat mai multe :-)))).







joi, 25 noiembrie 2010

Saratele cu chimin


Duminica am auzit aceasta reteta de saratele, si de atunci tot vreau s-o incerc. Fetita mea mica este bolnava, nu prea vrea sa manance. Pe langa celelalte leacuri ar fi bine sa manance saratele, sarea face bine pentru gat (in cantitati normale, bineinteles) .
Sper sa-i faca bine si sa-si revina repede.

Aluatul este foarte simplu, am pus 25g drojdie la dospit. Intre timp am pregatit si celelalte ingrediente: 500g de faina, 2 lingurite de sare, 250g de margarina si 1/2 lingura de untura topita si racita si 4 linguri de smantana. Am adaugat si drojdia, am omogenizat bine aluatul si am pus in frigider. Dupa reteta se poate lucra cu el dupa jumatate de ora, dar eu l-am lasat 4 ore, atunci am avut timp sa lucrez cu el.

Am intins aluatul in forma dreptunghiulara, am uns cu oua si am presarat cu sare si chimin macinat. Am taiat in forme lungi si le-am copt.

Sunt saratele simple, crocante si gustoase.

luni, 22 noiembrie 2010

Chec cu migdale si afine rosii


Sambata afost serbare la scoala fetitei mele. Acolo am pregatit acest chec simplu si gustos.

Am batut 5 albusuri de oua cu 300g de zahar. Am adaugat galbenusurile, 200g de unt si 350g de faina amestecata cu 1/2 plic praf de copt.

La sfarsit am incorporat migdale framanatate ( aproximativ 100g ), 150g
de stafide si afine rosii congelate.

luni, 15 noiembrie 2010

Tort de miere


Saptamana trecuta a fost ziua mamei. M-am gandit mult ce tort sa-i fac, ceva special. Alegerea mea a fost acest tort minunat, pe care l-am invatat de la cumnata mea. Mii de multumiri si pe aceasta cale cumnatei mele. Imi place mult aceasta reteta.

Blatul este cu miere:

Intr-un vas, in aburi am topit 2 linguri de miere, 0.5 cana de zahar, 2 oua si 50g de margarina/unt. Am adaugat 1.5 lingurita de bicarbonat de sodiu, 1 lingura de otet si 2.5 cani de faina.

Am impartit aluatul in 5. Pe hartie de copt am intins cele 5 parti in forma de cerc de aproximativ 26cm si le-am copt.

Pentru crema am batut 600ml de smantana pentru frisca cu 150g de zahar si coaja si zeama a 2 lamai.

Am insiropat foile cu zeama compotului de visine ca sa fie mai moale.


Se mananca a doua zi.

Seamana cu prajitura albinuta :-)))).

L-am decorat cu martipan si bombonele de decor. Pe margine am pus migdale.

La Multi Ani, Mama!!!!

sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Gaste de ziua Marton

In Ardeal si in Ungaria pe 11 noiembrie, de ziua Marton se obisnuieste sa se taie gastele. Este un obicei vechi, inca din secolul al IV-lea. Noi n-am avut gasca, nici de unde sa cumparam, asa ca am decis repede sa facem gaste din martipan. Eszterke a fost foarte bucuroasa, ii place mult sa modeleze din martipan ( ca si din plastelina :-)))) ), Viola e mica inca, n-a vrut sa ne alature, ea numai a gustat din ele :-)))).

Iata gastele noastre:


Aceea in lacul cu peste este creatia lui Eszterke !!!!

Salata de fructe


Plin cu vitamine, salata de fructe este desertul ideal in zilele de toamna. De multe ori fac si pun ce am in casa. De data aceasta am pus mere, zmeura, afine rosii si negri (congelate), compot de visine si banane. Si sunt mandra, pentru ca in afara de banane, toate sunt din gradina si din padure :-)))). Am savurat-o din plin :-)))).