vineri, 31 decembrie 2010

La Multi Ani !!!!



Va urez un calduros La Multi Ani!!!!

Sa ne vedem si sa ne citim si in 2011 sanatosi, bucurosi, fericiti, plin cu idei!!!!

duminică, 26 decembrie 2010

Prajitura cu miere


Este una dintre prajiturile mele preferate.

De sarbatori mama obisnuieste sa faca aceasta prajitura cu miere. Anul acesta am incercat si eu.
Topim 50g de unt cu 2 linguri de miere. Intr-o oala punem 450g de faina, putina sare, 1 lingurita bicarbonat de sodiu, 150g de zahar, 2 linguri de lapte, 2 oua si mierea cu untul. Impartim aluatul in patru si intindem 4 foi. Este destul de greu de intins prajitura, dar merita :-)))). Foile se coc repede.

Pentru crema omogenizam bine 200g de unt cu 200g zahar pudra si adaugam budinca de gris facuta din 300ml de lapte si 3 linguri de gris.

Pe prima foaie punem jumatate din crema, peste ea vine a doua foaie, pe care ungem cu gem de caise (trebuia sa pun gem de coacaze, dar n-am avut), punem a treia foaie, crema ramasa si ultima foaie. Mama obisnuieste sa puna zahar pudra, dar fetitelor nu le place, asa ca n-am pus.
Se tine in frigider 24 de ore, dupa care se inmoaie prajitura si se poate felia usor. Este foarte gustoasa, va recomand pe mesele festive.

vineri, 24 decembrie 2010

Craciun fericit!!!!


De obicei in pragul sarbatorilor de iarna se spun multe cuvinte dulci si frumoase, se cumpara multe daruri si ornamente, dar oare asa si simtim? Oare simtim intr-adevar ca s-a nascut Isus si in inimile noastre? Simtim ca este o zi speciala, dar oare nu toate zilele sunt speciale? Cateodata mai putin inseamna mult mai mult.

Astazi mi-am adus aminte de anii frumosi din copilarie, cand ne bucuram impreuna cu parintii de fiecare clipa de sarbatoare, gateam impreuna, ne duceam la biserica cu colegii, si pana ne intorceam de acolo mama deja impodobea bradul si puneam cu totii cadourile sub pom. Cantam, povesteam, radeam, ne simteam bine. Am fost impreuna si am fost in familie. Mie dor de anii copilariei. As vrea sa dau si eu copiilor mei acelor lucru dar nu stiu daca reusesc, as vrea. As vrea ca peste multi ani sa se aminteasca tot asa cu bucurie si cu zambetul pe buze.

Sarbatori fericite!!!!

Cosulet de portocala




Am uscat cateva felii de portocale ca sa le pun pe brad. Pana la urma bradul nostru este asa de plin, incat am hotarat sa fac acest cosulet pentru turta dulce.

luni, 13 decembrie 2010

Figurine pentru pomul de Craciun






Aceste figurine sunt pentru pomul de Craciun. Ca si in fiecare an, fetita mea m-a ajutat sa le decoram.

vineri, 10 decembrie 2010

Cadou de Mos Nicolae


In luna septembrie am participat la un concurs organizat de revista "Nok Lapja Konyha" ("Revista femeilor"). Trebuia sa trimitem retete inedite cu castane. Eu am participat cu reteta rulada cu castane si capsuni si am castigat!!!! Iata cadoul primit de la redactia revistei, o faclie de bucatar (nu stiu daca traducerea este corecta, in engleza este chef's torch):




Se foloseste pentru caramelizarea zaharului pe prajituri, pentru topirea cascavalului pe mancaruri, etc.
Eu m-am bucurat enorm de mult, nu speram sa fiu una dintre cele trei castigatoare.

luni, 6 decembrie 2010

La Multi Ani, Eszterke!

Si iata torturile fetitei mele.






Tortul carte l-am facut eu, este prima mea incercare de acest gen. Cu mici deficiente.
Blatul este simplu, cu cacao: 6 oua, 300g de zahar pudra, 9 linguri de apa fierbinte, 200g de faina, 1/4 plic praf de copt si 2 linguri de cacao. Am copt 2 blaturi ca sa ne ajunga :-)))).
Crema este una simpla: am fiert 5 linguri de faina in 500ml de lapte.
Intre timp am omogenizat bine 500g de unt cu 300g de zahar pudra si 200g de nuca de cocos. Cand a fost gata, am adaugat budinca din faina si lapte si a fost gata crema.
Decorul este din martipan. Din pacate nu mi-a ramas martipan pentru coperta cartii, dar data viitoare sper sa-mi reuseasca mai bine.

Tortul Dobos l-a facut mama mea dupa reteta mult cunoscuta de familia mea.

Bomboane Mos Nicolae





Sambata a fost ziua fetitei mele, Eszterke. Fiind cu o zi inainte de Mos Nicolae, ca sa fie ceva interesant pentru copii, i-am facut aceste mosuri din aluatul bomboanei Raffaelo.

Cu aceste Mosuri vreau sa urez tuturor multa-multa fericire, sanatate si implinirea tuturor dorintelor cu ocazia venirii sarbatorilor de iarna.

Acum 7 ani noi am fost cei mai bucurosi parinti, Mosul ne-a adus pe fetita noastra.

Fie ca toti sa aveti parte numai de bucurii!!!!