vineri, 28 ianuarie 2011

Premiu de la Cakeni

Azi, dupa lucru, m-a asteptat un premiu de la Cakeni : Premiul Bloggerului creativ:



Multumesc mult, Cakeni, sunt foarte emotionata de acest premiu, nu sunt obisnuita sa primesc asa ceva. Multumesc mult!!!!

Regulile de urmat pe care le-am primit de la Cakeni sunt:

1.Sa multumim premiul persoanei care ni l-a dat,
2.Sa punem banneruul pe blog.
3.Sa inseram un link ccatre blogul persoanei care ni l-a dat,
4.Sa dam mai departe premiul la 7 bloggeri,
5.Sa inseram cate un link catre blogurile lor,
6.Sa anuntam bloggari despre premiu,
7.Sa scriem sapte secrete despre noi.

Primele 3 reguli cred ca le-am indeplinit :-)))).

Si iata cei 7 bloggari alesi de mine:

Suromania
Bianka
Sara&Miki
Doinitza
Csilla
Ottis
Gaby

O sa anunt bloggarii, va promit!!!!

Si cele 7 secrete despre mine:

1. Imi place sa fac prajituri, dar de multe ori numai le gust.
2. Imi place sa citesc.
3. As vrea sa invat tot ce inseamna foto.
4. Imi place sa va citesc si sa incerc retetele voastre.
5. Imi place sa incerc tot ce e nou, imi plac provocarile.
6. Imi place sa fie ordine in jurul meu.
7. As vrea sa vizitez odata India.
8. Ofer acest premiu tuturor bloggarilor pe care le urmaresc!!!!
Imi era greu sa aleg numai 7 :-)))).

miercuri, 26 ianuarie 2011

Jeleuri gumate de casa


Cred ca toti copii adora aceste jeleuri gumate, mai putin parintii lor. Asa sunt si eu, nu-mi plac cele cares e gasesc in comert. Insa nu demult am gasit aceasta reteta pe site-ul TucsokBogar si mi-a placut mult.

Reteta este una foarte simpla:

Am dizolvat 5g de gelatina alimentara in 100ml de zeama de portocale (zeama am dat-o prin strecuratoare sa nu ramana nici o firimitura de pulpa) si l-am pus pe foc pana a inceput sa fiarba. L-am turnat intr-o cutie goala de inghetata. Dupa ce s-a racit l-am pus in frigider pentru 3-4 ore sa se intareasca.
Am repetat aceasta operatiune si cu 100ml sirop de coacaze negre.
Dupa ce s-au intarit ambele jeleuri, le-am taiat in cubulete si le-am pus intr-o cutie.
Am dizolvat 5g de gelatina alimentara si 1 lingura de zahar in 100ml de lapte, l-am pus pe foc pana a inceput sa fiarba. L-am pus sa se raceasca un pic, dupa care l-am turnat peste cubulete. Am pus toata in frigider pentru 1 noapte.
A doua zi l-am scos si l-am taiat cu diferite forme. E usor, nu?

Am 2 forme de praline, una cu stelute si cealalata cu trandafiri. Am folosit acele forme pentru aceste jeleuri de fructe:



sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Cosulete cu mac


Este prima mea incercare de a face cosulete cu mac. Bunica mea este experta in cosulete cu nuca, de la ea am primit reteta. Ale mele sunt departe de cele facute de bunica, n-au crescut asa de frumos ( la gust seamana :-)))) ).
Data viitoare sper sa-mi iasa mai frumoase :-)))).

Pentru aluat am pus 250g de faina, 50g de zahar, 100g untura, 2 galbenusuri de oua, coaja rasa a unei lamaie, putin amoniac si lapte cat cuprinde.
Am intins aluatul, am taiat cerculete, le-am asezat in cosulete si le-am uns cu gem de caise.
Am batut albusurile a 2 oua cu 100g de zahar si 100g de mac macinat.
Am pus cate o lingurita in fiecare cosulet si deja erau gata sa intre in cuptor.


In 15 minute au fost gata.

sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Cuiburi cu prune




Sunt creatiile mamei, le-a facut din budinca de gris, oua, zahar vanilinat, prune si zmeura. Arata bine, nu-i asa? Dar ce gust au avut :-)))).

Tort buturuga


Acest tort l-am facut de ziua sotului meu. Este tortul lui preferat, dupa Dobos.
In primele 2 saptamani din ianuarie am fost foarte ocupata, n-am avut timp sa fac prajituri. Abia asteptam ziua sotului meu, stiam ca de data aceasta pun deoparte toate treburile si ii fac tortul surpriza. M-au ajutat si fetitele si nu m-au parat :-)))).

Au facut si ele pentru tata cate un tort din martipan:

Primul este creatia lui Eszterke, "regele Cub", iar al doilea creatia lui Viola ( nu se stie precis ce reprezinta, ceea ce stim este faptul ca s-a facut pentru tatal ei :-)))) ).




Pentru blatul tortului meu am batut spuma albusurile a 8 oua cu 4 linguri de apa. Am adaugat 10 linguri de zahar, galbenusurile, 200g de nuca macinata, 2 linguri de faina si 2 linguri de cacao. L-am copt 30 de minute.

Dupa ce am scos din cuptor, l-am rostogolit cu ajutorul unui prosop de bucatarie. Intre timp am facut crema: am pus la fiert 4 linguri de apa cu 1 lingura de cacao, 5 linguri de zahar si 1/2 tabla de ciocolata amaruie ( in mod normal nu obisnuiesc sa pun ciocolata amaruie, dar de data aceasta eram nevoita, mi s-a terminat cacaoa :-)))) ). Dupa ce s-a racit, am adaugat 250g de unt.

Am "dezpachetat" blatul, l-am uns cu crema si am format din nou rulada. Am taiat rulada in trei, am facut buturuga si am invelit-o cu crema.
Pentru decor am folosit martipan.





marți, 4 ianuarie 2011

Masa de Anul Nou

Pe masa de pranz de Anul Nou am avut:

Ciorba de linte: din pacate am uitat sa fac o fotografie :-))))

Orez cu compot de mere si visine:


Curcan intreg in sos de dovleac, prune uscate si mere:


Tort bradut cu biscuiti, crema de iaurt cu zmeura si afine si piure de castane:


La Multi Ani!!!!

Rulada cu masline si cascaval




A fost superb Revelionul, dar a trecut repede, parca trecea de doua ori mai repede timpul in aceea seara, noapte ca de obicei. Avand numai 2 zile libere, cred ca de aceea am simtit asa si fiindca ne-a placut, ne-am distrat bine.

Aceasta rulada am facut-o pe 30 decembrie si trebuia s-o ascund pana a doua zi sa mai avem cateva si pe masa de Revelion :-)))).

In aluat am pus 1kg de faina, 2 lingurite de sare, 100g de unt, 200ml de smantana si 15g drojdie dospita. Am adaugat lapte pana aluatul nu se mai lipea de mana, aprox. 200ml. Am pus 1 ora sa creasca.
Intre timp m-am apucat sa pregatesc umplutura: am taiat cubulete 200g de masline negre, am ras 300g de cascaval Trapist. Intr-o tava am amestecat cascavalul ras cu 2 oua, 100ml de smantana si 2 lingurite mici de sare. Am impartit umplutura in trei: intr-o treime am pus maslinele taiate, in cealalta am pus germeni de seminte mixte (lucerna, trifoi, mustar, rapita, varza, ceapa, ridichi) si a treia treime a ramas "natur".
Am impartit aluatul in trei. Am luat o parte din aluat, l-am intins, am pus o parte din umplutura si l-am infasurat in rulada. Am taiat rulada in felii de 1.5-2cm latime si le-am pus in tava unsa cu ulei. Am mai lasat sa creasca un pic, dupa ce i-am copt 30 de minute. Am procedat la fel si cu celelalte 2 parti.
Sunt foarte bune si a doua zi.