luni, 26 septembrie 2011

Ketchup de casa - Hazi ketchup

In fiecare an mama face ketchup de casa. De 3 ani si eu m-am alaturat ei si m-am apucat de ketchup :-))))). Ne place mult, de un timp si copii au inceput sa manance cu spaghete, omleta, etc.

Am cumparat 2kg de gogosari si 2kg de capia (am grija sa fie groase si rosii). Le-am spalat si le-am dat prin masina de tocat impreuna cu o telina. Am pus la fiert. Dupa 1/2 de ora de la fierbere am adaugat 1/2l suc de rosii, sare, piper, zahar si otet. L-am mai fiert 1 ora, dupa care l-am dat prin strecuratoare, ca sa obtin pasta fina. Am pus in borcane, pe deasupra un pic de salicil. Si gata a fost acest sos delicios.

Anul acesta am obtinut o culoare foarte frumoasa datorita legumelor de calitate de la piata.


Anyukam minden evben keszit hazi ketchupot. 3 eve en is nekifogtam, hisz most mar kis csaladunk kis tagjai is imadjak :-)))).

2kg gogost, 2kg kapiat vasaroltam a piacrol, igyekeztem szep husosokat es pirosakat vasarolni. Ez sikerult is, ilyen szep szinu ketchupot nem biztos, hogy keszitettem valaha :-)))). Megmostam, osszevagtam es leoroltem, hozzaoroltem 1 zellert is. Foni tettem. A fovestol szamitott 1/2 ora utan hozzaadtam 1/2l paradicsomlevet, sot, borst, cukrot es ecetet (izles szerint). Meg 1 orat foztem, majd szuron atpasziroztam. Ez a resze kicsit idoigenyes, de megeri, nagyon finom pasztat kapunk.

Borkanba tettem, a tetejere pici szalicilt.

marți, 20 septembrie 2011

Bomboane cu castane - Gesztenyes bonbon

Daca ma uit bine, e toamna, sezonul castanelor. Ne plac foarte mult castanele. Martipanul si mai mult :-)))). Din combinatia lor s-a nascut ideea bomboanelor.

La 200g piure de castane am adaugat 50g de ciocolata amaruie. Am format bilutele, in mijloc am pus martipan si le-am rostogolit in tarate de ciocolata.


Lassan itt az osz es a gesztenye szezonja. Meg nem lattam a piacon gesztenyet, igy fagyasztotthoz folyamodtam. Imadjuk a gesztenyepuret, a marcipant meg jobban. En osszehazasitottam oket, igy szuletettek meg a bonbonok :-)))).

200g gesztenyepurehez 50g keseru csokoladet reszeltem. Golyokat formaltam beloluk, a kozepukbe marcipant tettem, majd csokoladereszelekbe forgattam oket.

Szulinapra keszult!

miercuri, 14 septembrie 2011

Catina alba - Homoktovis

Sambata sotul meu mi-a adus catina alba de la piata. M-am mirat ca se gaseste asa ceva si la noi. Dupa ce m-am trezit din surprindere mi-am dat seama ca stiu foarte multe despre catina, medicamentul viu din natura (contine multe vitamine, saruri minerale) dar habar n-am de retete. Repede m-am pus in fata calculatorului si am inceput sa caut in google. Nu prea sunt retete :-(. Am gaist 2 care mi-au placut: sirop de catina si catina in miere.


M-am apucat de treaba. Am curatat boabele de crengi si de frunze, le-am taiat cu foarfeca de pe crengi ca boabele sa ramana intregi (au fost foarte copti, altfel riscam sa se sparga). Le-am spalat bine.

Am ales cele mai frumoase boabe (in total 300g) si le-am pus in 3 borcane mici. Am pus miere peste boabe. Dupa cateva minute catina a iesit la suprafata. Timp de o saptamana amestec boabele cu mierea in fiecare zi. Le tin in frigider.


Pentru sirop am stors zeama din 1200g de catina. Am adaugat 8dl de apa si 8dl de miere. Am amestecat pana s-a omogenizat bine. Am pus in sticle. In fiecare sticla am pus un varf de salicil. Le tin in frigider. Zeama de fructe se separa din apa, asa ca inainte de fiecare utilizare trebuie sa agitam bine.
Se consuma cu apa sau suc de fructe (cu mere este excelent).


Szombaton ferjem felhivott, hogy latott a piacon homoktovist, kell-e. Hat persze, nagyon gyorsan ravagtam a valaszt es csak azutan kezdtem gondolkozni. Mit is kezdek en vele? Azt tudtam, hogy tele s tele van vitaminokkal, asvanyi anyagokkal, a gyogyhatasa szinte felulmulhatatlan, de hogy hogyan lesz belole szorp, arrol fogalmam se volt. Bio uzletekbol fogyasztottunk mar homoktovis szorpot (Gall Erzsebet egyeni vallalkozo keszitette), de en meg nem keszitettem. Amire hazaert a ferjem a bogyokkal, en mar kerestem a recepteket. Rajottem, hogy alig van. 2 receptet talaltam, ami tetszett, nyersen hasznaltak fel a gyumolcsot (ellenkezo esetben a lenyeg kifo belole).

Eleg sok idot eltoltottem a pucolassal, nem olyan egyszeru, hisz az agacskakrol csak olloval lehet levagni a szemeket, ellenkezo esetben az egesz konyha megtelik a bogyokban levo neduvel :-)))).
Megmostam a szemeket es kivalogattam 300g szep szemet. Leitattam roluk a vizet es kis uvegekbe helyeztem. Feltoltottem mezzel. Par perc utan a szemek feljottek a mez tetejere. 1 hetig minden nap visszaforgatom a mezbe. Hutobe tarolom.


A szorphoz 1200g homoktovisnek kipreseltem a levet, hozzaadtam 8dl vizet es 8dl mezet. Hidegen elkavartam, amig feloldodott a mez. Uvegekbe tettem, a tetejere pici szalicilt. Hutobe tarolom.
Fogyasztas elott fel kell razni, ugyanis a gyumolcs szetvalik a viztol.

Vizzel fogyasztjuk, hazilag csavart almalevel meg finomabb :-)))).

duminică, 11 septembrie 2011

Premiu de la Gerdi

Am primit acest premiu minunat de la Gerdi. Ar trebui sa trimit mai departe la 10 blogger. Eu am ales sa va trimit la toti!!!!


Ezzel a dijjal lepett meg Gerdi. Nagyon szepen koszonom!!!!
10 bloggernek kell tovabbadjam, de utolagos engedelmevel fogadjatok nagy szeretettel mindannyian.

vineri, 9 septembrie 2011

Placinta pentru micul dejun - Palacsinta reggeli


Daca mi-ar fi zis cineva ca vom manca placinta la micul dejun, i-as fi raspuns ca noi nu mancam niciodata desert dimineata :-)))). Dar intr-o dimineata de sambata sau duminica (nu mai stiu) m-a cuprins ideea placintei sarate. Am facut aluat de placinta fara zahar, am adaugat cubulete de slanina, sunca, cascaval, 1/2 legatura de patrunjel, busuioc, sare si piper. Le-am mancat cu cascaval ras si ketchup.


Ha valaki furcsan nezne ezt a cimet akkor az en volnek, hisz soha nem ettunk meg reggelire palacsintat, nalunk ez deszert.
Egy szombat-vasarnap reggel (mar nem emlekszem) a ferjemmel ketten voltunk itthon, es nekem kiserletezo kedvem tamadt. Keszitettem egy keves palacsinta tesztat cukor nelkul, vagtam bele szalonnat, sonkat, sajtkockakat, petrezselymet es bazsalikomot, persze kerult bele so es bors is. Keves olajon megsutottem. Reszelt sajttal es ketchup-al talaltam.

marți, 6 septembrie 2011

Cosulet cu fructe de padure - Erdei gyumolcsos kosar

Fiecare avem cateva clipe linistite la servici cand ne place sa ne lasam gandurile sa zboare departe de servici. De obicei atunci imi vin cele mai creative idei gastronomice :-)))). Asa s-au nascut aceste 2 torturi de ziua onomastica a bunicii si ziua de nastere a tatalui meu. Amandoi adora padurea, fructele de padure, asa ca i-am facut tort cu fructe de padure:




Blatul este simplu, cu cacao si ciociolata amaruie.
Am folosit crema de iaurt imbogatita cu zmeura din gradina.
Decorul este din afine negre si rosii, gardul din rolouri umplute cu crema de alune (am vrut sa folosesc rolouri fara umplutura, dar din pacate n-am gasit).



Talan masnak is ismeros a tortenet, amikor egy-egy csendes pillanatban a munkahelyen elkalandoznak a gondolataink, szarnyra kelnek es kulonbozo kreativ otletek szuletnek belole. En bevallom, szoktam :-)))). Igy szuletett meg apukam szuletesnapjara es nagymamam nevnapjara keszitett torta otlete. Nyar van, szeretik az erdot, az erdei gyumolcsoket, igy dontottem ez a torta mellett.

A piskota egyszeru kakaos piskota keseru csokoladeval.
A kremje jaurttal van es sok-sok malnaval.
A tetejere piros es fekete afonya kerult, amit tortaszelevel rogzitettem.
A kertleceket keszen vettem, mogyorokremmel toltott ostyak (ures ostyat szerettem volna venni, de kisvarosunkban sajnos nem kaptam).

vineri, 2 septembrie 2011

Inghetata de vanilie-Vanilia fagylalt


In vara aceasta de mai multe ori am facut diferite sortimente de inghetata pentru copii si nu numai :-)))). Ca sa-i fac pe plac si sa fie si mai interesant desertul, i-am dat forme diferite. De data aceasta i-am oferit floricele din inghetata de vanilie si ciocolata:


Sokszor elhangzik: nem a ruha teszi az embert. Pedig tetszik-nem tetszik, sok esetben igenis szamit. Ez igy van a kaja eseteben is. Egy-egy megszokott finomsagot ha uj kontosbe oltoztetunk mindjart izletesebb, vonzobb lesz, habar csak a kullemet valtoztattuk meg.
Nyar vegere gyermekeimnek nem volt ujdonsag a hazi fagyi, hisz egesz nyaron azt keszitettem nekuk (persze nem mindennap :-))))). A nalunk vendegeskedo gyerekeknek viszont ujdonsag volt. Es hogy az enyemek se unjak meg, idonkent uj kontosbe oltoztettem. Ime egy vanilias-csokis virag-fagyi: