luni, 31 octombrie 2011

Bomboane raffaello

Bomboanele acestia le plac tuturor: nu numai copiilor ci si noua, copiilor mai mari :-)))). De mult aspir si eu sa fac niste bomboane apetisante cuc cocos.
M-am uitat la mai multe retete, dar pana la urma mi-am format properia reteta.

Am topit in aburi 200g de ciocolata alba, am adaugat 100ml de frisca lichida, aroma de migdale, napolitana sfaramata (o vafa de inghetata ramasa din vara) si 80g nuca de cocos. Am pus in frigider pentru cateva ore sa se intareasca. Am format bilutele, am pus migdale la mijloc si le-am rostogolit prin nuca de cocos.

Sunt foarte gustoase.


Imadjuk a raffaello golyokat, nemcsak a gyerekek, de mi is. Regi vagyam, hogy hazilag is keszitsek ilyen golyocskakat. Kerestem receptet de vegul letrehoztam egyet, ami csaladomban nagyon jol bevalt.

Goz folott megolvasztottam 200g feher csokoladet, hozzaadtam 100ml tejszint, mandula aromat, egy napolyszelet ostyat osszetorve (nyarrol megmaradt fagylalt-tolcsert) es kb 80g kokuszreszeleket. Par orara hutobe tettem. Golyocskakat formaltam, a kozepebe mandulat tettem es kokuszba forgattam.
Nagyon fincsi lett.

joi, 27 octombrie 2011

Biscuiti pentru copii - Kekszek gyerekeknek

Intr-o zi de vineri clasa fetitei mele a organizat chef la scoala. Era foarte entuziasmata, astepta cu nerabdare primul chef. Bineinteles ca am facut ceva prajitura: biscuiti cu mac si cocos:


Kislanyom osztalya bulit szervezett. Nagyon edes volt, nagyon varta ezt az elso osztalybulit. Husegesen segitett a kekszek gyartasaban, o vagta ki oket, persze kistestvere segitsegevel :-)))), makkal es kokusszal diszitettuk.

sâmbătă, 15 octombrie 2011

Castane ieri, azi si maine


La inceputul lunii clasa fetitei mele a fost in excursie in apropierea orasului. Nici nu trebuie sa spun, ca s-au simtit extraordinar de bine, a venit acasa cu nenumarate povesti si cu un aranjament superb din micile comori ale toamnei. Si cand sa termine de povestit, a scos din geanta o punga plina cu castane. Si rugamintea: s-o las sa faca guma de sters. Am izbucnit in hohote si am fost foarte fericita. Mi-a adus aminte de copilaria mea. La Covasna, in drum spre gradinita si scoala trebuia sa traversam un parc plin cu castane. In fiecare toamna in fiecare zi ne duceam acasa cu cate o pungulita de castane. Nu numai eu, toti copii. Ne placea enorm de mult. Am facut si figurine din ele, dar in special vroiam sa facem guma de sters :-)))). N-am reusit.
Acum am incurajat-o pe fetita mea, sa se apuce, poate ea o sa reuseasca. Chiar daca nu, o sa-i ramana o amintire frumoasa.
Va arat cateva figurine facute cu fetitele mele:


A honap elejen kislanyom osztalya tanulmanyi kirandulast szervezett a varos melletti Csiky-kertbe. Csodalatosan telt, rengeteg elmennyel tert haza. Nagyon sokat meselt az ott latott fakrol, madarakrol, na meg egy gyonyoru szep ikebanat is keszitettek az osz kincseibol. Elmeselese vegen kiderult, hogy szedtek gesztenyet, es o haza hozott egy zacsival. Es nagyon surun kerni kezdett, hogy ne dobjuk ki, radirgumit akar kesziteni belole. Nagyon-nagy boldogsag toltott el, kacagasban tortem ki, hisz gyerekkoromat juttatta eszembe. Az ovodaba es az iskolaba vezeto ut egy parkon vezetett keresztul, ami telis tele volt gesztenyafakkal. Minden oszi napon egy-egy zacsi gesztenyevel tertunk haza az ocsemmel. De nemcsak mi, minden gyerek. Feltett szandekunk volt, hogy radirgumit keszitunk belole. Nekunk nem sikerult, de remelem kislanyomnak igen :-)))). Batoritottam is, nyugodtan probalja ki, hatha lesz belole valami. Persze mindig keszitettunk babut. Erre most is sor kerult.

sâmbătă, 8 octombrie 2011

Cuiburi cu sunca, salam si cascaval

Sunt tot asa de bune ca si cuiburile de viespe, numai ca sunt sarate. Ne place foarte-foarte mult.
Aluatul este aluatul de la pizza, uns cu ketchup de casa; pentru umplutura am folosit sunca, salam, cascaval ras si bineinteles busuioc.


A darazsfeszket mindenki ismeri, mindenki kedveli. Hasonloan finom a sos valtozata is, nagyon-nagyon szeretjuk, a gyerekek is. Idealis tizoraira az iskolaba, kirandulasokra, uzsonnara. Az enyemek vagy kenyeret esznek vagy a kajat, igy a ketto egybe van, nem tudjak szetvalasztani, mindkettot megeszik.
A tesztaja pizza alap, amit megkentem hazi ketchuppal, a toltelek sonka, szalami, reszelt sajt es persze az elmaradhattalan bazsalikom.