duminică, 27 noiembrie 2011

Coroana de Advent - Adventi koszoru


Binecuvantarea coroanei de Advent sa va aduca bucurie!!!!


Aldott Adventet kivanok minden kedves olvasonak!!!!

vineri, 25 noiembrie 2011

Sirop si marmelada de gutui


Gutuile imi aduc aminte de copilaria mea, de vacantele petrecute la tara, la bunica. Vara ne placea mult sa ne cataram pe pomul de gutui, iarna ne placea marmelada facuta de bunica.
In fiecare an astept toamna sa se coace gutuile. Nu mai avem pomul din gradina, am cumparat fructele de la piata. Si anul acesta am sunat-o pe bunica s-o intreb de reteta :-)))).
Am luat 2kg de gutui, le-am spalat bine. Am taiat cubulete, fara sa scot miezul, numai samburii. Le-am pus intr-o oala si am turnat apa cat sa le acopere. Am pus la fiert pana s-au inmuiat. Din zeama rezultata am facut sirop, am adaugat zahar, dupa gust (aproximativ 500g de zahar la 1l) si l-am pus fiert 5 minute. Am pus in sticle, pe deasupra un varf de salicil.
Am pasat fructele fierte si le-am pus inapoi in oala, pe foc. Dupa sfatul bunicii am amestecat aproape continuu, pana am vazut fundul tavii (ca si in cand facem mamaliga) . Atunci am adaugat 1kg de zahar, am amestecat toata pana s-a topit zaharul. Am luat de pe foc, si am pus in farfurii clatite inainte cu apa rece (mi-a iesit in 4 farfurii). Grosimea marmeladei nu trebuie sa depaseasca 1.5-2cm. Am pus farfuriile pe dulapul din bucatarie. Timp de 2-3 saptamani cateodata le intoarcem pe partea cealalta, sa se usuce bine.
Se pot folosi in nenumarate feluri: ca atare, taiate bucatele; rostogolite prin nuca, nuca de cocos; cu branzeturi, etc. De data aceasta eu le-am dat prin nuca de cocos.


A birsalmarol gyerekkori eveim jutnak eszembe, a nagyszuloknel toltott vakaciok. Nyaron imadtunk maszkalni a birsalmafan, telen alig vartuk, hogy elkeszuljon a birsalmasajt :-)))).
A birsalmafa kiveszett a kertbol, most mar piacrol vasarolt birsalmat hasznalunk. Az iden is vettem 2kg almat es felhivtam nagymamamat a receptert. O nagyon buszke arra, hogy megkerdezem ot es meg is csinalom, habar eleg maceras :-))).
A birsalmakat megmostam jol, hogy a szoros reszuk letisztuljon. Kockakra vagtam, a maghazat meghagytam, csak a magokat szedtem ki. Annyi vizet toltottem ra, hogy epp ellepje a gyumolcsot es foni tettem. Miutan eleg puhara elkeszult, leszurtem a levet.
A levehez cukrot tettem, 500g-t 1l lehez, es 5 percig foztem, aztan uvegekbe toltottem es tetejukre egy keshegynyi szalicilt szortam.
A gyumolcsot atpassziroztam es visszatettem a labasba foni. Szinte allando keveres mellett addig foztem, amig a labas aljat meglattam (mint a puliszka fozesenel). Hozzatettem 1kg cukrot es addig foztem, most mar allando keveres mellett, mert nagyon szokdosott, amig a cukor elolvadt. Elozoleg hideg vizzel kioblitett lapos tanyerokba tettem (4 tanyerba). Vigyazni kell, hogy a sajt vastagsaga ne haladja meg a 1.5-2cm, ellenkezo esetben nem szarad ki jol. A konyhaszekreny tetejen tartogattam es 2-3 heten keresztul parszor atforgattam, hogy mindket fele jol szaradjon ki.
Tobbfelekeppen fogyaszthatjuk: csak igy kockakra vagva; dioba, kokuszreszelekbe forgatva; sajtokkal, stb. En most kokuszba forgattam.
De hamarosan kovetkeznek a sajtos falatkak is :-)))).

duminică, 20 noiembrie 2011

Rulada cu castane

Am mai postat rulada cu castane, dar ne place foarte-foarte mult. Trebuia sa pun macar poza :-)))).


Nagyon szeretjuk a gesztenyes roladot, igy ujra elkeszitettem keresztfiunk szulinapjara es ujra kiteszem :-)))).

joi, 17 noiembrie 2011

Tort de ziua mamei



Saptamana trecuta a fost ziua mamei mele. Am vrut sa-i fac ceva special. De ziua mea de la colegele mele am primit cartea de retete a lui Papp Emese, o carte plina cu retete fantastice.


Din ea m-am inspirat.

Pentru blat am folosit 220g de faina, 140g de unt, 20g de cacao, 70g zahar si 1 ou. Am omogenizat bine aluatul si am tapetat cu el o tava in forma de inimioara. L-am copt 20 de minute. Am scos din cuptor si pana s-a racit am facut umplutura.

Pentru umplutura am folosit 400g branza de vaca, 80g de zahar, zeama unei lamaie, 15g gelatina alimentara diluata in 50ml suc de gutuie. Dupa ce le-am amestecat am adaugat frisca batuta (din 300ml frisca lichida).

Am scos aluatul copt din tava, l-am umplut cu crema de branza. Pe deasupra am pus jeleu de fructe (gelatina diluata in suc de gutuie).

Am decorat cu frisca batuta.

Se serveste a doua zi!

La Multi Ani, Mama!!!!

A mult hteen volt anyukam szulinapja. Sokat gondolkoztam, mit keszitsek neki. Vegul egy Papp Emese konyvbol inspiralodtam, amit most kaptam szulinapomra. Nagyon jo, a receptek kivaloak.
A torta tesztajanak a receptje tole van.

A tesztahoz jol osszedolgoztam 220g lisztet, 140g vajat, 20g kakaot, 70g cukrot es 1 tojast. Az igy kapott tesztat sziv alakura nyujtottam es kibeleltem vele egy sziv alaku sutot. 20 perc alatt megsuttem. Amig hult, elkeszitettem a tolteleket.

A toltelekhez elkevertem 400g tehenturot 80g cukorral, 1 citrom levevel es 15g zselatinnal, amit feloldottam elozoleg 50ml birsalma szirupban. 300ml tejszint felvertem es a tehenturos kremhez adtam.

A kihult tesztat kivettem a formabol es egy talcara helyeztem, megtoltottem a kremmel es birsalma szirupban feloldott tortazselevel bevontam.

Tejszinhabbal diszitettem.

A tesztaja masnapra puhul meg igazan finomra!

Nagyon Sok Boldog Szulinapot!!!!

marți, 15 noiembrie 2011

Tort surpriza

Saptamana trecuta am fost plecata 3 zile la Cluj la un curs. Primele 2 zile au trecut repede, dar a treia zi deja asteptam sa vin acasa. Si fetitele mele deja erau nerabdatoare. Sambata am ajuns acasa si m-a asteptat acest tort. A fost o surpriza mare, nu ma asteptam la asa ceva. Sotul meu a fost bucatarul sef, ajutat de cele 2 fetite.
Reteta este secreta :-)))). Pot sa va spun numai ca placintele sunt cu cartofi, crema este din smantana si cascaval.
Va multumesc mult!!!!




A mult heten tovabbkepzesen voltam 3 napot Kolozsvaron. Jol, telt, szep volt, jo volt, de a csaladom nelkul eleg volt. Az elso ket nap hamar eltelt, de a harmadik lassabban. Szombat delutanra ertem haza es oriasi meglepetes fogadott: torta. Meglepetes tortat keszitettek, a ferjem volt a foszakacs, a kislanyok a kiskuktak. Nagyon meghatodtam, nagyon jol esett.
A recept persze titkos, annyit elarulhatok, hogy a lapok krumplis palacsintak, a krem sajt tejfollel.
Nagyon-nagyon koszonom!!!!

duminică, 13 noiembrie 2011

Pogacele cu jumari


Mi-a ramas un borcan (250ml) de jumari de anul trecut. Vazand ca imediat vine iarna si vine taiatul porcului, am decis sa folosesc aceste jumari. Bineinteles ca ma facut pogacele.

Pentru aluat am dospit 15g de drojdie in putina lapte si zahar. Am luat 800g de faina, am adaugat jumarile si am framantat totul. Am adaugat 2 lingurite de sare, 1 ou, 100ml de lapte si drojdia dospita. Am pus intr-un loc cald aproximativ 1/2 ora.
Am intins aluatul (1.5-2cm), am taiat rondelele, le-am uns cu ou si am taiat cate o cruciulita pe fiecare (asa am invatat de la bunica).
Le-am copt in cuptor pana au inceput sa se rumeneasca.
Viola m-a ajutat de la inceput pana la sfarsit. A facut si ea rondele mai mici, vreo 25-30 de bucati. Le-a dus la gradinita sa guste si copii din grupa ei :-)))).

Tavaly telrol megmaradt egy uveg (250ml) tepertom. Ugy dontottem, hogy ideje felhasznalni, mivel mindjart itt a tel, a disznovagasok ideje. Nalunk a tepertos pogacsa a meno.

Kelt tesztat keszitettem. 800g lisztet elmorzsaltam a tepertovel, hozzaadtam 2 kiskanal sot, 1 tojast, 100ml langyos tejet es 15g elesztot, amit elore felfuttattam egy kis cukros tejben. 1/2 orat kelesztettem.
Kinyujtottam a tesztat (1.5-2cm), kiszaggattam a pogacsakat, lekentem felvert tojassal es keresztet vagtam rajuk kessel (ezt nagymamamtol tanultam).
Vilagosbarnara sutottem.
Viola vegig segitett nekem, kb 25-30 darab kisebb pogacsat vagott ki o is, amiket bevitt az ovodaba a tarsainak, hogy ok is kostoljak meg :-)))). A siker nem maradt el.

duminică, 6 noiembrie 2011

Supa crema cu ciuperci

Este una dintre cele mai rapide supe, se curata ciupercile si se fierb in apa sarata. Am scos cateva bucatele de ciuperci pentru decor. Am pus restul in mixer, am adaugat piper, chimen macinat, smantana si verdeata de patrunjel. Si gata supa :-)))). Noua ne place mult!!!!


Ez egy nagyon gyors, nagyon finom kremleves. A csiperkegombat megpucoltam es sos vizben megfoztem. Egy par gombat kivettem es felretettem. A tobbit pepesitettem, borst szortam bele, orolt komenymagot, tejfollel es egy nagy csokor petrezselyemzolddel izesitettem. Csiperke darabokkal talaltam. Nagyon szeretjuk, izletes, aromas leves.