marți, 28 februarie 2012

Székely Konyha - o nouă revistă pe piaţă - új gasztronómiai lap az erdélyi piacon

Astăzi apare primul număr a revistei "Székely Konyha", ca un supliment al ziarului "Hargita népe", un cotidian din judeţul Harghita.

Încă în luna decembrie m-a căutat bloggeriţa Aliz, ziarista de la cotidianul Hargita népe, cu invitaţia să mă alătur şi să scriu reţete pentru acest supliment. Prima oară nu vroiam s-o cred, eu nu ştiu să scriu articole, dar îmi place mult să gătesc. Am acceptat propunerea. Încă două fete au acceptat invitaţia lui Aliz, bloggeriţa Eszkimoo şi colega Bíborka de la redacţia ziarului. Cu ajutorul redactorului şef Isán Csongor şi a graficianului Siklódy Ferenc astăzi apare primul număr. Promit să vă prezint în aceste zile.

Vă mulţumesc mult Aliz, că mi-ai dat şansa să vă alătur în redactarea acestei reviste!!!!


Ma jelenik meg a " Hargita népe " mellékleteként a "Székely Konyha".

Még decemberben felhivott Aliz, hogy lenne-e kedvem recepteket irni egy újonnan megjelenő gasztonómiai lapban. Váratlanul ért a kérdés, hisz én cikket irni nem nagyon tudok, de annál inkább szeretek főzni, szeretem a hagyományos kajákat felújitani, szeretem a hazai, helyi termékeket. Elvállaltam.  Alizzal, Eszkimooval és Aliz kolleganőjével, Biborkával főzzük tele a melléklet oldalait. A 16 oldalas, színes kiadvány grafikai megjelenítése Siklódy Ferenc grafikusművész munkáját dícséri, stílusát és kommunikációs nyelvezetét a Hargita népe főszerkesztője, Isán Csongor találta ki, hogy olyan legyen, amilyennek lennie kell.
A Hargita Népe megrendelőinek ingyenes, szabadeladásban a lappal együtt is megvásárolható.

Alig várom, hogy kezembe vehessem. Aztán jövök a beszámolóval.

Köszönöm Aliz, hogy azon a napon felhivtál.

duminică, 19 februarie 2012

Desert la pahar - Piros áfonyás pohárkrém


Pentru acest desert fierbem 500ml de lapte cu 1 plic zahăr vanilinat, puţină sare şi 6 linguri de zahăr. După câteva minute luăm de pe foc, adăugăm 2 linguri de cocos, 3 linguri de miere si 7g de gelatină alimentară. Punem din nou pe foc până la prima fierbere, după care împărţim în pahare.

Într-o cratiţă punem 300g de afine roşii congelate, zeama unei portocale, 2-3 linguri de zahăr şi 3g de gelatină alimentară. Omogenizăm toată şi punem la fiert pentru câteva minute. Când începe să se îngroaşe, stingem focul şi împărţim în pahare, pe crema cu griş.

Pentru 2 ore punem în frigider, după care le servim.


Egy lábasban 5dl tejet 1 csomag vaniliás cukorral forráspontig melegitünk, hozzáadunk 6 evőkanál grizet, pici sót és pár percig főzzük. Levesszük a tűzről.
Hozzáadunk 2 evőkanál kókuszt, 3 evőkanál mézet és 7g étkezési zselatint. Belekavarjuk és ismét főni tesszük. Az első lobbanás után levesszük a tűzről és poharakba töltjük.

30dkg fagyasztott piros áfonyát, 1 narancs levét és 2-3 evőkanál cukrot lábasba teszünk és 5 percig főzzük. Hozzáadunk 3g zselatint, belekavarjuk, levesszük a tűzről és a grizes krém tetejére kanalazzuk.

2 órára hidegbe tesszük, majd tálaljuk.

sâmbătă, 11 februarie 2012

Găluşte cu brânză de vacă şi sos de vişine - Tehéntúrós gombóc meggyszósszal


Îmi place să fac găluşte cu brânză şi mai ales să experimentez :-)))).
În mod obişnuit după ce le fierb le rostogolesc prin pesmet şi zahăr, sau le mâncăm cu gem. Ca să mai înnoiesc reţeta, de data aceasta le-am mâncat cu sos de vişine. Iată reţeta:

Batem 2 ouă, adăugăm un pic de sare, 2 linguri de zahăr, 500g de brânză de vacă şi 8 linguri de griş. Cei care vor să mănânce mai sănătos, pot să înlocuiască zahărul cu miere şi grişul cu mălai. Amestecăm toată şi lăsăm câteva minute să se-n moaie grişul.

Punem 2l de apă să fiarbă.

Formăm găluştele, le punem în apa clocotită şi le fierbem. După ce ies la suprafaţa apei le mai lăsăm 2-3 minute, după care le scoatem.

Pentru sos punem 50ml de apă cu 5 linguri de zahăr să fiarbă. Adăugăm o ceaşcă de vişine congelate fără sâmburi.
Lăsăm să fiarbă 5-10 minute, după care îngroşăm zeama cu o lingură de amidon de porumb.

Dacă folosim vişine din compot, atunci nu mai trebuie să adăugăm zahăr şi ajunge dacă fierbem compoziţia 2-3 minute.

Poftă bună!!!!


Szeretjük a tehéntúrós gombócot és imádunk kisérletezni. Azt hiszem, ezt egész családom nevében kijelenthetem :-)))).
Általában cukros prézlibe forgatom a gombócokat és fahéjat kinálok melléjük, de gyakran esszük házi lekvárral. És hogy még mindig ne únjuk meg a gombócok evését, ez alaklommal meggyszósszal készitettem.

2 egész tojást felverünk, hozzáadunk pici sót, 2 evőkanál cukrot, 50 dkg tehéntúrót és 8 kanál grizet. A cukrot helyettesithetjük mézzel, a grizet puliszkaliszttel. Főzés előtt pár percet hagyjuk, hogy a griz “kidegedjen”.

2 liter vizet főni teszünk.

Egy evőkanál segitségével gombócokat formázunk és a fövő vizbe tesszük. Miután a gombócok feljöttek a viz tetejére még 2-3 percet főzzük, aztán kiszedjük őket.

Elkészitjük a meggyszószt is. 0,5dl vizet odateszünk főni 5 evőkanál cukorral. Hozzáadunk 1 csésze kimagozott fagyasztott meggyet. 5-10 percet főzzük, majd 1 evőkanál étkezési keményitővel besűritjük.

Ha meggykompótot használunk, akkor nem szükséges ennyit főzni és cukor se kell ennyi hozzá. Persze ez egyénenként és izlésenként változik.

Jó étvágyat!!!!

luni, 6 februarie 2012

Retete de cozonaci - Kalács receptek

Am tot postat cozonaci dar fără reţete. Iată reţeta mea de bază pentru toate tipurile de cozonaci:

În 100ml de lapte călduţ punem 25g de drojdie să se dizolve, 1 lingură de zahăr, şi deasupra chiar un pic de făină, şi punem într-un loc călduros să se dospească.

Între timp într-un castron încălzim 200g de unt, 200ml de lapte şi 4 linguri de zahăr. Într-un vas mai mare punem 500g de făină, puţină sare, coaja unei lămâie, 2 ouă şi adăugăm drojdia şi amestecul de lapte.

Amestecăm până aluatul vine jos de pe lingura de lemn sau de pe mână. Îl punem într-un loc călduţ să crească, aproximativ pentru o oră .

Împărţim aluatul în două. Fiecare parte o împărţim din nou în trei şi le întindem. Într-una punem ciocolată topită, într-una nucă măcinată cu zahăr şi în al treilea mac măcinat cu zahăr.

Le rulăm, le împletim şi le punem în tăvi pentru cozonac.
Aşa procedăm şi cu cealaltă parte rămasă din aluat.

Le ungem cu ou bătut şi le coacem timp de 40-45 de minute.

Le tăiem numai după ce s-au răcit, niciodată calde.

Cozonacul cu ciocolată le facem la fel, numai că în toate cele trei părţi punem numai ciocolată topită.

În cozonacul cu fructe uscate punem în cele trei părţi 3 feluri de fructe uscate: ananas, prune uscate şi merişoare.

Több képet is közöltem a kalácsaimról, de recept nélkül. Ime a klasszikus, mindig bevállt receptem, amit én anyukámtól, ő pedig nagymamámtól, ő pedig dédnagymamámtól örökölt:

25g élesztőt és 1 kanál cukrot beleteszünk 100ml langyos tejbe és meleg helyen felfuttatjuk.

Ez idő alatt megolvasztunk 200g vajat, hozzáadunk 200ml tejet és 4 kanál cukrot. Addig hagyjuk a tűzön, amíg elolvadnak. Levesszük és hagyjuk kihűlni.

Kimérünk 500g lisztet, beleteszünk egy pici sót, 2 tojást, belereszeljük 1 citrom héját. Hozzáadjuk az élesztőt és a kihűlt vajat. Addig dagasztjuk amíg a tészta leválik a fakanálról vagy a kezünkről. Letakarjuk egy konyharuhával és hagyjuk kelni kb 1 órát.

2 részre osztjuk a tésztát, 2 kalács lesz belőle.

Egyenként 3 felé osztjuk, kisiritjük őket, az egyiket megkenjük olvasztott csokoládéval, a másodikat cukros őrölt dióval, a harmadikat cukros mákkal és egyenként feltekerjük őket. A hármat összefonjuk és kész is a háromszinű kalácsunk.

Felvert tojással lekenjük és 45-50 perc alatt készre sütjük.

A csokis kalács hasonlóan készül, csak mindhárom részbe olvasztott csoki kerül.

Az aszaltgyümölcsös kalácsba 3 kölünböző gyümölcs kerül: aszalt ananász, szilva és piros áfonya.

duminică, 5 februarie 2012

Bine v-am regasit - Visszatertem

După o lună de pauză vă scriu din nou. A fost foarte aglomerat începutul de an, de gătit am gătit, să nu credeţi că nu :-)))), dar nu prea am avut timp să stau în faţa calculatorului. Nu vă promit să vă arăt tot ceea ce am făcut, dar stau mai mult lângă tastatură.

Si fiindcă suntem în luna februarie, vă arăt câteva poze cu tradiţionalul cozonac făcut după reţeta bunicii şi reînnoit un pic :-)))). Cozonac cu fructe uscate, cu ciocolată şi nişte ochelari:






Egy bő hónap kiesés után újra irok. Zsúfolt volt az év eleje, sokat főztem és sütöttem, de irni nem volt időm.Pótlást nem igérek :-)))), de irok rendszeresebben.

És mivel február elején vagyunk, nyakunkon a farsang, ime pár fotó a nagymamámféle recepttel készült foszlós kalácsról. És hogy ne legyen unalmas, most csokis és aszaltgyümölcsös köntösben, illetve egy kókusszal megtöltött farsangi szemüveg.