sâmbătă, 25 august 2012

Prăjitură cu mere - Habos almás süti



Mama mea face cea mai bună prăjitură de mere, şi nu numai eu spun asta, ci toţi care au gustat din prăjitura ei. Am încercat şi eu reţeta, am pus toate ingredientele, am urmat paşii, dar tot n-a ieşit ca a ei, dar mai încerc, nu mă las bătută :-))).



ingrediente:

pentru aluat: 3 gălbenuşuri de ouă, 150g zahăr, 150g unt, 150ml lapte, coaja rasă a unei lamâie, o linguriţă mică de amoniac, 400g de făină

pentru umplutură: pesmet, 1kg de mere, 3 albuşuri de ouă, 100g de zahăr, 1 plic zahăr vanilinat


1. Spălăm merele, le curăţăm şi le dăm prin răzătoare.

2. Pentru aluat amestecăm bine făina cu untul, adăugăm zahărul, gălbenuşurile de ouă, coaja de lămâie şi amoniacul dizolvat în lapte.

3. Tapetăm o tavă cu aluat, presărem cu pesmet şi pe deasupra punem merele. Introducem în cuptor.

4. Batem albuşurile de ouă cu zahăr şi cu zahărul vanilinat.

5. După ce am făcut proba scobitoarei şi prăjitura s-a copt, punem spuma pe prăjitură şi mai introducem în cuptor pentru 5-10 minute. Servim călduţ.



Anyukám kedvenc almás sütije, az egész család imádja. Szerintem Ő késziti a legjobb habos almást :-)))). Én is próbálkozom, de addig még van :-)))).


hozzávalók: kavart tésztához: 3 tojás sárgája, 15dkg cukor, 15dkg vaj, 1.5dl tej, 1 citrom héja, pici szalakálé, 40dkg liszt

tetejére: dinsztelt alma

habhoz: 3 tojás fehérje, 10dkg cukor, 1 vaniliás cukor


1. Az almát megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük. 10-15 perc alatt megdinszteljük.

2. Ez idő alatt elkészitjük a kavart tésztát: a lisztet és a vajat összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojások sárgáját és 1 citrom reszelt héját. A szalakálét elkavarjuk a tejben, a tésztához adjuk és jól összedolgozzuk.

3. A tésztát kinyújtjuk, a tepsibe tesszük. Megszórjuk prézlivel, majd rákanalazzuk a dinsztelt almát. Betesszük a lerbe sülni.

4. A tojások fehérjét a cukorral és a vanilia cukorral kemény habbá verjük.

5. Mielőtt teljesen megsül a tésztánk, kivesszük a lerből, óvatosan rákanalazzuk a felvert habot és még 5-10 percig sütjük. Már langyosan szeletelhető.

marți, 21 august 2012

Coşuleţe cu îngheţată de pepene galben



Ingrediente: 
pentru coşuleţe: 100g făină, 100g zahăr, 2 albuşuri de ouă, 2 linguri de smântână dulce
pentru îngheţată: 200ml smântână pentru frişcă, 250g pepene galben, 1 plic zahăr vanilinat, zeama unei lamâie

1. Curăţăm pepenele, şi tăiem în bucăţele.
2. Batem frişca, adăugăm pepenele, zeama de lămâie, zahărul vanilinat şi zahăr după gust (dacă frişca conţine zahăr atunci nu mai trebuie). Punem îngheţata în congelator pentru o noapte. 

3. A doua zi ne apucăm să facem coşuleţele. Punem ingredientele într-un bol şi le amestecăm bine, până obţinem o pastă fină.
4. Preîncălzim cuptorul. Pe o hârtie de copt punem câte o lingură din aluat, din care cu ajutorul lingurei formăm 2 cercuri cu diametru de 20-21cm. Le coacem în 3-4 minute, până capătă o culoare aurie. Imediat după ce le scoatem din cuptor le aşezăm repede pe fundul unui pahar cu diametru de 6-7 cm, formând cu ajutorul degetelor partea laterală a coşuleţelor. Lăsăm pe pahare până se răcesc complet. Din această cantitate ies 8 coşuleţe. În mod asemănător coacem mânerele coşuleţelor şi le aşezăm tot aşa pe fundul paharelor până se răcesc.
5. Umplem coşuleţele cu îngheţată de pepene, le decorăm cu coaja rasă a unei lămâie şi le servim.



Sárgadinnye fagyi kosárkába

hozzávalók: 
a kosárkákhoz: 10dkg liszt, 10dkg porcukor, 2 tojás fehérje, 2 evőkanál tejszin
a fagyihoz: 2dl tejszin, 25 dkg sárgadinnye, 4 evőkanál cukor, 1 csomag vaniliás cukor, 1 citrom leve, 1 citrom reszelt héja

1. A sárgadinnyét kockákra vágjuk és villával pépesitjük.
2. A fagyihoz felverjük a tejszint, hozzáadjuk a sárgadinnyét, a vaniliás cukrot és a citrom levét. Hozzátesszük a cukrot. Ha édesitett tejszint veszünk, nem szükséges hozzáadni cukrot. Az igy elkészült fagylaltot egy éjszakára mélyhűtőbe tesszük.
3. Másnap elkészitjük a kosárkákat. A hozzávalókat egy tálba tesszük és jól összekeverjük.
4. A lert előmelegitjük. A tésztából sütőpapirra 1-1 halmot teszünk és 1-1 20-21cm átmérőjű körré lapitjuk szét. 3-4 perc alatt megsütjük, amig szép aranysárga szint kap.
5. Két, 6-7cm átmérőjű poharat lefele forditva az asztalra teszünk. Ahogy kivettük a lerből a tésztát forrón a poharak tetejére helyezzük és a széleit ujjainkkal megnyomkodjuk, hogy kialakitsuk a kosárkákat. A poharakon hagyjuk, amig kihűl a tészta. 8 kosárka lesz. Hasonlóan 8 “fület” is sütünk a kosárkáknak. A forró lerből kivett “füleket” meghajlitva egy-egy pohárra tesszük és hagyjuk kihűlni.
6. A kosarakat összeéllitjuk, és 1-2 gombóc fagyit teszünk bele. Reszelt citromhéjjal diszitve tálaljuk.



vineri, 3 august 2012

Dulceaţă din petale de trandafiri - Rózsadzsem



Dulceaţă din petale de trandafiri


Mama colegei mele obişnuieşte să facă în fiecare an dulceaţă si miere din petale de trandafiri. Anul acesta mi-a dat petale de trandafiri şi reţeta de la dulceaţă. Pot să vă spun că este o adevărată  raritate în zilele noastre, are un parfum şi un gust îmbietor, să nici nu pomenesc de culoare. Această reţetă a apărut în numărul din iulie a revistei "Syekely Konyha".


Şi acum iată ingredientele: 60 buc flori de trandafir, 8g sare de lămâie, 0.5l apă, 1 kg zahăr

1.Dimineaţa culegem trandafirii bine înfloriti. Scoatem petalele având grijă să nu rămână galbenul din stamină. În caz contrar dulceaţa o să fie acrişoară.
2.Punem petalele într-un bol de sticlă şi presarăm sarea de lămâie.
3.Punem apa cu zahărul să fiarbă. După fierbere aşteptăm 5 minute până siropul începe să se îngroaşe.
4.Între timp rupem petalele în mici bucăţele, le amestecăm bine cu sarea de lămâie şi adăugăm în sirop. Fierbem împreună încă 5 minute.
5.Spălăm 3-4 borcane mici, le uscăm bine. Umplem borcanele cu dulceaţă fierbinte, le legăm şi le punem într-un loc cald, să se răcească încet.


Rózsadzsem

Régebb vidékünkön is nagy hagyománya volt a rózsadzsem, rózsaméz készitésének. Már az 1600-as években őseink rózsamézzel izesitették a süteményeket, desszerteket. Napjainkban egyre kevesebben termesztenek tearózsát és még kevesebben dolgozzák fel. Ditrói kolleganőm anyukája minden évben megörvendezteti hozzátartozóit ezzel a különleges finomsággal. Tőle kaptam a lent elkészitett dzsemhez a tearózsákat és a receptet is. Ez a recept megjelent a "Székely Konyha" júliusi számában.

hozzávalók: 60db tearózsa, 8g citromsó, 0.5l viz, 1kg cukor

1. Reggeli órában leszedjük a jól kinyilt rózsákat és a rózsaszirmokat letépkedjük. Vigyázzunk, hogy a szirmok között ne maradjon porzó, keserű lesz tőle a dzsemünk.
2. A szirmokat egy műanyag vagy üveg tálba tesszük és citromsót szórunk rá.
3. A vizet felfőzzük a cukorral. Forrás után még 5 percet főzzük, amig kezd sűrüsödni a szirup.
4. Ez idő alatt a szirmokat apró darabkákra tépjük és összevacskoljuk a citromsóval, majd a sziruphoz adjuk. 5 perc alatt összefőzzük.
5. 3-4 kisebb befőttes üveget kimosunk, szárazra törlünk. A dzsemet üvegekbe töltjük és száraz dunsztba tesszük.