luni, 29 martie 2010

Tortul bunicii


Vineri a fost ziua de nastere a bunicii mele. De cand o stiu ii place sa faca broderii "kalocsai". Broderiile "kalocsai" isi au originea din sudul Ungariei, primele lucrari au aparut la inceputul secolului al XIX-lea, la inceput cusute cu o singura culoare, iar de la sfarsitul secolului al XIX-lea sunt multicolore. Sunt extraordinar de frumoase, astazi se fac in intreaga lume.
Bunica ne-a inzestrat pe toti cu broderiile ei, aceste lucrari impodobind nu numai casele noastre dar si ale cunostintelor, prietenilor ei. Aduc caldura, lumina in case, iar dragostea cusuta in ele se simte in toata casa :-)))).
Era firesc sa-i ofer tort decorat cu model "kalocsai" :-)))). Broderiile ei sunt mult mai frumoase, eu am luat numai un model de pe o fata de masa.



Blatul l-am facut din 8 oua, 8 linguri de zahar si 8 linguri de faina.
Am folosit crema cu unt:
Am fiert 4 linguri de faina in 500ml de lapte si cand a inceput sa se ingroase am luat de pe foc si am pus la racit.
Intre timp am amestecat bine 200g de zahar pudra cu 200g de unt.
Am amestecat bine totul pana mi-a iesit o crema fina.
Am pus 1/4 din blat, am uns cu 1/4 crema, 1/4 blat, gem de strugurei rosii, 1/4 blat, 1/4 crema si inca 1/4 blat. Am acoperit totortul cu 1/2 de crema si am decorat-o cu floricele din martipan. Decoratiunea am facut-o cu 1 zi mai devreme si am pus-o in frigider sa se intareasca un pic.
Fata de masa de sub tort este facuta de ea :-)))).


6 comentarii:

  1. Ai reusit sa faci borderii :) Imi place mult cum ti-a iesit, iar in prima poza se incadreaza perfect decorul tortului cu broderiile de pe fata de masa. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc mult.
    as vrea sa cer de la tine reteta pastei de zahar, daca se poate. as vrea sa incerc si eu pe niste muffini (daca reusesc urmeaza si torturile :-))))). merci mult :-)))).

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos tort ,frumoasa broderie,sa-ti traiasca bunica multi ani de acum inainte si multa sanatate.BRAVA!CIAO!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ador acest tip de broderie(si cel de sub tort este Superb)...dar din pacate nu stiu sa fac!!!
    Tortul nu ramane mai prejos!!!Felicitari tie si bunici tale!!!

    RăspundețiȘtergere