luni, 29 martie 2010

Tortul bunicii


Vineri a fost ziua de nastere a bunicii mele. De cand o stiu ii place sa faca broderii "kalocsai". Broderiile "kalocsai" isi au originea din sudul Ungariei, primele lucrari au aparut la inceputul secolului al XIX-lea, la inceput cusute cu o singura culoare, iar de la sfarsitul secolului al XIX-lea sunt multicolore. Sunt extraordinar de frumoase, astazi se fac in intreaga lume.
Bunica ne-a inzestrat pe toti cu broderiile ei, aceste lucrari impodobind nu numai casele noastre dar si ale cunostintelor, prietenilor ei. Aduc caldura, lumina in case, iar dragostea cusuta in ele se simte in toata casa :-)))).
Era firesc sa-i ofer tort decorat cu model "kalocsai" :-)))). Broderiile ei sunt mult mai frumoase, eu am luat numai un model de pe o fata de masa.



Blatul l-am facut din 8 oua, 8 linguri de zahar si 8 linguri de faina.
Am folosit crema cu unt:
Am fiert 4 linguri de faina in 500ml de lapte si cand a inceput sa se ingroase am luat de pe foc si am pus la racit.
Intre timp am amestecat bine 200g de zahar pudra cu 200g de unt.
Am amestecat bine totul pana mi-a iesit o crema fina.
Am pus 1/4 din blat, am uns cu 1/4 crema, 1/4 blat, gem de strugurei rosii, 1/4 blat, 1/4 crema si inca 1/4 blat. Am acoperit totortul cu 1/2 de crema si am decorat-o cu floricele din martipan. Decoratiunea am facut-o cu 1 zi mai devreme si am pus-o in frigider sa se intareasca un pic.
Fata de masa de sub tort este facuta de ea :-)))).


Premii de la Just me


Am primit aceste premii de la Just me. Multumesc mult :-)))). Am fost plecata la bunica, scuze, numai acum am reusit sa le iau.
Va ofer acest premiu, va rog sa le luati, o primavara frumoasa tuturor !!!!


luni, 22 martie 2010

Tort "Turo Rudi"


Cunoasteti gustul unic ale batoanelor "Turo Rudi" (originara din Ungaria, a aparut la noi si sub numele Dots)? In acest tort am combinat si eu acele gusturi inedite de cacao, branza de vaca si lamaie. Reteta o am de pe site-ul stahl.hu.


Pentru blat am amestecat cu mixerul 3 oua, 90g de zahar, 90g de faina, 1 plic praf de copt, 20g de cacao si l-am copt 15 minute.
Pentru crema am mixat 500g branza de vaca, 250g zahar pudra, 1dl smantana, zeama unei lamaie, 2 plic zahar vanilinat. Pe foc mediu am incalzit pana la dizolvare 1 lingura de gelatina alimentara in 1 dl apa si am pus la racit. Am batut spuma 200ml frisca Hulala. Am mixat toate acestea si am pus crema obtinuta pe blat. Am pus totul in frigider pentru o zi.
Decorul cu buline de cacao nu mi-a iesit asa de bine, dar dupa ce l-am gustat am si uitat de buline :-)))).

luni, 15 martie 2010

"Lenesa"


Aceasta reteta o am de la vecina prietenei mele din Ungaria. Ea o are de la bunica ei, originara din Ardeal. Este o prajitura foarte usor de facut (de acolo vine si numele :-))))), cu timp de pregatire de 5 minute si de 25-30 de minute de coacere. Reteta autentica suna asa: se amesteca bine 5dl de faina, 4dl de zahar, 3dl de gem de prune, 2 oua, 1dl apa, 1 lingurita de praf de copt, 1.5 lingurita de bicarbonat de sodiu, 2dl stafide, 1dl nuca, migdale sau alune, scortisoara si cuisoare macinate. Insa pe timpuri gemul de prune la tara se facea fara zahar, fierbeau pana se evapora toata apa. Astazi adaugam zahar si nu mai fierbem atat de mult, astfel nu necesita cele 4dl de zahar, ci numai 1.5-2dl, depinde de continutul de zahar a gemului si de pofta noastra :-)))). Eu am mai pus si 1 plic zahar vanilinat.
Am tapetat tava cu hartie, am pus aluatul si l-am copt.
Intre timp am luat o tava cat prajitura si am pudrat-o cu zahar pudra (ca sa nu se lipeasca prajitura). Cand a fost gata "lenesa" am rasturnat-o pe tava.
Pe cat era fierbinte am pus glazura de ciocolata invatata tot de la doamna din Ungaria: am luat o ciocolata Heidi de 75% si miscand ciocolata pe prajitura fierbinte a inceput sa se topeasca pe ea, si astfel am invelit "lenesa" in ciocolata. Am decorat-o cu nuca de cocos.
Pot sa va spun ca nu se intareste nici dupa cateva zile, este ca si noua.
Multumesc mult pentru reteta!!!!

miercuri, 10 martie 2010

Madeleine

Cred ca este cea mai buna prajitura de savurat langa o cafea sau un ceai. Reteta o am din cartea bucataresei Stahl Judit, cine s-a indragostit de aceasta briosa citind cartile lui Proust.


Exista tava speciala madeleine, in forma de scoici, dar neavand asa ceva eu am folosit 2 tavi a cate 6 forme de inimioare si inele.(Daca stiti de unde se poate procura tava madeleine va rog sa-mi scrieti. Multumesc :-)))).)


Am topit 100g de unt si l-am racit. Am omogenizat bine cu mixerul 100g de zahar si 2 oua, am adaugat 100g de faina, putina sare si coaja rasa a unei lamaie, si la sfarsit untul topit. Am pus totul in frigider pentru 10 minute.
Intre timp am uns tavile cu unt.
Am impartit aluatul in forme si le-am copt 15 minute la foc mediu.


Dupa ce le-am gustat am inteles-o pe Stahl Judit, sunt nemaipomenit de usoare, pufoase si frumoase :-)))).

luni, 8 martie 2010

La Multi Ani !

Cu aceste bomboane surpriza va urez La Multi Ani! Sa fiti bucuroase, sanatoase si iubite!



Am folosit aluatul de la salamul de biscuiti, iar in mijloc am inlocuit cacaoa cu nuca de cocos verde.