sâmbătă, 11 februarie 2012

Găluşte cu brânză de vacă şi sos de vişine - Tehéntúrós gombóc meggyszósszal


Îmi place să fac găluşte cu brânză şi mai ales să experimentez :-)))).
În mod obişnuit după ce le fierb le rostogolesc prin pesmet şi zahăr, sau le mâncăm cu gem. Ca să mai înnoiesc reţeta, de data aceasta le-am mâncat cu sos de vişine. Iată reţeta:

Batem 2 ouă, adăugăm un pic de sare, 2 linguri de zahăr, 500g de brânză de vacă şi 8 linguri de griş. Cei care vor să mănânce mai sănătos, pot să înlocuiască zahărul cu miere şi grişul cu mălai. Amestecăm toată şi lăsăm câteva minute să se-n moaie grişul.

Punem 2l de apă să fiarbă.

Formăm găluştele, le punem în apa clocotită şi le fierbem. După ce ies la suprafaţa apei le mai lăsăm 2-3 minute, după care le scoatem.

Pentru sos punem 50ml de apă cu 5 linguri de zahăr să fiarbă. Adăugăm o ceaşcă de vişine congelate fără sâmburi.
Lăsăm să fiarbă 5-10 minute, după care îngroşăm zeama cu o lingură de amidon de porumb.

Dacă folosim vişine din compot, atunci nu mai trebuie să adăugăm zahăr şi ajunge dacă fierbem compoziţia 2-3 minute.

Poftă bună!!!!


Szeretjük a tehéntúrós gombócot és imádunk kisérletezni. Azt hiszem, ezt egész családom nevében kijelenthetem :-)))).
Általában cukros prézlibe forgatom a gombócokat és fahéjat kinálok melléjük, de gyakran esszük házi lekvárral. És hogy még mindig ne únjuk meg a gombócok evését, ez alaklommal meggyszósszal készitettem.

2 egész tojást felverünk, hozzáadunk pici sót, 2 evőkanál cukrot, 50 dkg tehéntúrót és 8 kanál grizet. A cukrot helyettesithetjük mézzel, a grizet puliszkaliszttel. Főzés előtt pár percet hagyjuk, hogy a griz “kidegedjen”.

2 liter vizet főni teszünk.

Egy evőkanál segitségével gombócokat formázunk és a fövő vizbe tesszük. Miután a gombócok feljöttek a viz tetejére még 2-3 percet főzzük, aztán kiszedjük őket.

Elkészitjük a meggyszószt is. 0,5dl vizet odateszünk főni 5 evőkanál cukorral. Hozzáadunk 1 csésze kimagozott fagyasztott meggyet. 5-10 percet főzzük, majd 1 evőkanál étkezési keményitővel besűritjük.

Ha meggykompótot használunk, akkor nem szükséges ennyit főzni és cukor se kell ennyi hozzá. Persze ez egyénenként és izlésenként változik.

Jó étvágyat!!!!

6 comentarii:

  1. Imádnám az biztos:) Meggyszósz, nyami:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi is nagyon szeretjük a túrós gombócot. Hasonlóan már én is készítettem, meg almakompóttal is, de prézlibe akkor is beleforgattam, nálunk az kötelező. Valahol láttam dióba meg mákba forgatva, a dióst fogom legközelebb kipróbálni.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte bine arata!Felicitari!Imi place!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata minunat! Delicioase tre'sa fie....Bune rau !

    RăspundețiȘtergere
  5. Kati, Gerdi, örülök, hogy nektek is tetszik az ötlet!!!! Nálunk is beletelt 1 évbe, amig megszokták, hogy prézli nélkül is finom.

    Langmina, Sidy, vă mulţumesc mult. Mă bucur că vă place şi vouă.

    RăspundețiȘtergere
  6. Trebuie neaparat sa le incerc, imi par delicioase!

    RăspundețiȘtergere