luni, 31 august 2009

Ursulet din martipan

Saptamana trecuta am facut un ursulet din martipan pentru tortul unui baietel de 4 luni.


Eszterke m-a ajutat, mi-a adus un ursulet sa vad cum arata unul "adevarat". Repede si-a terminat ursuletul ei din martipan si s-a apucat de un pestisor :-)))).


Martipanul l-am cumparat de la magazin, dar sper sa fac si eu intr-o zi din migdale si zahar :-)))).
Asa arata in final tortul (a rezistat unui drum pana-n Odorheiu Secuiesc si unei calduri de 30 de grade timp de 2 ore :-))))):

joi, 20 august 2009

Gofri altfel

Am tot auzit despre gofri, dar n-am stiut cat de gustoasa este :-)))). Originea acestei placinte vine de la niste bucatari belgieni, in secolul al XIX-lea din ramasite au facut prima placinta denumita gofri.
Acum 2 saptamani am mancat cu sotul meu. A fost foarte buna. Am venit acasa si am cautat retete de gofri. Am si gasit, dar am aflat ca se face in tava speciala de gofri. Eu nu am asa ceva, dar am incercat s-o fac ca si placinta si a iesit foarte buna.


Iata reteta folosita de mine:
- am batut 3 oua cu 150g de zahar, am adaugat 250ml de lapte, 125g de unt moale, 250g de faina si 1 plic de praf de copt;
-am copt intr-o tava unsa cu ulei (ca si placinta).
Dupa ce au fost gata am pregatit o crema de mere:
-am caramelizat 4 linguri de zahar brun, am adaugat 20ml de lapte, o lingurita de scortisoara macinata si 4 bucati de mere rase. Am amestecat totul bine si am pus intre 2 placinte. Am decorat cu zahar pudra si scortisoara.

joi, 6 august 2009

Tort minge de baschet

Impreuna cu cumnata mea am realizat un tort de minge baschet pentru baietelul ei de 4 ani. Sambata a fost ziua lui de nastere. Baietelul a fost surprins de acest tort, i-a placut mult.


N-a fost usor de realizat, n-am avut forma de minge, am facut piscoturi si din ele am taiat forme rotunde de diferite dimensiuni si le-am asezat una peste cealalta. Intre blaturi am pus crema de iaurt. Ni s-a parut usor de realizat, dar n-a fost asa. Era foarte cald vineri, abia au stat straturile unul peste celalalt, crema se inmuia foarte repede. Ne-am linistit numai dupa ce am invelit tortul in budinca si am vazut ca sta :-)))). Dar rezultatul a fost peste asteptarile noastre, si asta conteaza. Iata ingredientele:
-pentru piscoturi am folosit 15 oua, 15 linguri de apa, 30 de linguri de zahar si de faina;
-pentru crema am pus la fiert (dar numai pana la fierbere) 400ml iaurt Danone, 12 linguri de zahar, 37.5 g de gelatina alimentara si 2 linguri de cacao. Dupa ce am luat jos de pe foc si s-a racit am adaugat frisca batuta (3 plicuri de praf de frisca), am amestecat bine si am pus in frigider sa se intareasca bine.
-tot tortul am invelit cu budinca, am fiert un plic de praf de budinca cu gust de vanilie in 500ml de Tedi, asa am obtinut aceasta culoare portocalie.
-pentru liniile mingii am folosit ciocolata Heidi de 75% cacao.
Cand i-am vazut copii bucurandu-se de tort mi-am dat seama ca intr-adevar merita efortul depus :-)))).

Trandafiri din martipan

Cum am mai scris eu am facut decoratiunea tortului fiicei mele. Pentru prima data am folosit martipan. Mi-au iesit destul de bine. Trandafirii le-am facut din martipan alb, frunzele din martipan verde (asa le-am cumparat din comert). Se lucreaza ca si cu plastelina. Dupa ce am scos din frigider rulada de martipan, am lasat sa se inmoaie un pic. Am format mijlocul trandafirului si pe rand cu degetele am format petalele si le-am aranjat una peste cealalta. E usor de facut, numai sa ai rabdare si putina imaginatie.


Pentru frunze am luat o bucatica de martipan, am intins-o si am taiat o frunza cu cutitul si am desenat trasaturile.


Si Eszterke m-a ajutat la decoratiuni :-)))). A vrut sa invete cum se face. A realizat niste figurine interesante: o vaza cu flori, o ciuperca, o omida, un melc un sarpe si 2 dinosauri.


Sunt foarte mandra de ea, creaza niste figurine foarte frumoase pentru varsta ei. Faptul ca vrea sa ma ajute si sa invete ma incanta cel mai mult :-)))).

luni, 3 august 2009

La Multi Ani Viola!

La Multi Ani!
Ieri am sarbatorit ziua de nastere a lui Viola, a implinit 1 an. Ne-am hotarat (cu Eszterke si cu sotul meu) sa-i facem un tort Dobos. Acest tort a fost inventat de bucatarul maghiar Dobos C. Jozsef in anul 1885. In foarte scurt timp tortul a capatat renume mondiala, au aparut mai mult de 100 de retete de tort Dobos. In anul 1906 bucatarul a publicat reteta originala. Conform retetei originale se fac 6 foi.

Momentan in zona noastra se fac 9 sau 11 foi de tort.

Iata reteta mea, invatata de la bunica mea:
-se bat 10 albusuri de oua, se adauga pe rand 400g de zahar, 10 galbenusuri si 300g de faina. Se coc 11 foi de tort in tava rotunda speciala pentru acest tort.
Intre timp se prepara crema:
-se freaca bine 250g de unt cu 50g de zahar pudra.
-se bat spuma in aburi 5 oua cu 250g de zahar si 3 linguri de cacao pana incepe sa fie mai tare. Dupa ce se raceste se adauga incet untul.

Se ung foile cu crema si se aseaza una peste cealalta, fara sa se unga ultima foaie. Si partea laterala a tortului se imbracain crema. Pe ultima foaie se pune zaharul caramelizat:
-se caramelizeaza intr-un vas 150g de zahar, o bucatica mica de unt si o lingurita de otet. Otetul se adauga numai cand zaharul este caramelizat. Se toarna pe ultima foaie de tort. Se intareste repede. Cu un cutit incalzit pe soba se taie in 24 de felii.

Putem sa decoram cu crema ramasa, sau cu diferite decoratiuni.
Eu am folosit crema de unt (50g de zahar si 50g de unt) pentru decorarea marginii tortului, iar pe mijlocul tortului am facut o decoratiune de trandafiri din martipan.


Copii repede au mancat decorurile, abia am reusit sa fac o poza :-)))).
Tortul Dobos este intr-adevar tortul pentru ocazii speciale si pentru persoane speciale.

Saratele cu untura si cornulete sarate

Daca tot am scris in ultima vreme retete cu drojdie, am decis sa continui cu ele :-)))). Am invatat sa fac saratelele cu untura de la mama. In zilele noastre untura nu este considerata sanatoasa, dar eu cred ca in cantitate normala este necesara organismului pentru absorbtia calciului. Cate putin din toate nu strica.


Iata reteta:
- se pune drojdia sa creasca (50g de drojdie, putina sare, zahar si faina in 100ml lapte caldut);
- in aluat se pun 750g de faina, drojdia, 2 oua, 100ml de lapte, 1 lingurita de sare si aproximativ 250g de untura.
Daca este necesar se mai adauga lapte caldut. Se lasa 1/2 ora sa creasca. Se intinde aluatul (aproximativ 5mm, se taie saratelele de diferite forme (mie imi plac cele rotunde) si inainte de coacere se ung cu ou batut.

Saptamana trecuta am facut si cornulete sarate de ziua de nastere a fetitei mele, Viola. Aceasta reteta am invatat-o de la matusa mea. Ea le face mici si toate au aceeasi marime. Mie nu-mi ies chiar la fel, dar gustul lor ne place mult. Am pus 50g drojdie sa creasca ca si la reteta anterioara. Pentru aluat am amestecat 500g de faina, galbenusul a 2 oua, 250g de margarina Rama, 2 lingurite de sare, drojdia si 1 cutie de smantana.
Din aluat am format mici mingi si i-am intins avand grija sa pastreze forma rotunda. Fiecare parte am impartit in 8 parti si am format cornuletele:


I-am pus in tava, i-am uns cu ou batut si i-am copt.



Aceste prajituri ii plac nu numai copiilor dar si noua. Merg foarte bine chiar langa o bere rece :-)))).