vineri, 30 iulie 2010

duminică, 25 iulie 2010

Valuri de piersici de ziua Anna




In fiecare an, pe 26 iulie la Balatonfüred (Ungaria) se organizeaza traditionalul bal Anna, cunoscut in toata lumea. Primul bal a fost organizat in anul 1825 de catre Szentgyörgyi Horváth Fülöp János in cinstea fiicei sale, Anna-Krisztina. Este un bal foarte elegant si prestigios, gazduind in fiecare an musafiri de inalta clasa.
Nici nu ma gandesc ca a-si putea ajunge acolo vreodata, dar mi-am amintit de o doamna draga noastra, cu numele Anna. Reteta o am de mult, dintr-o revista, dar tot am amanat s-o fac, credeam ca e mult de lucru, dar nu este. Eu i-as da si numele de "valsul Anna".

Pentru aluat am folosit 6 oua, 250g de unt, 250g de zahar, 350g de faina si 1 plic praf de copt.
Am intins jumatate din aluat in tava, in cealalta jumatate am amestecat 2 linguri de cacao si am pus peste aluatul alb. Am curatat 700g de caise de samburi si le-am pus pe aluat si am introdus in cuptor pentru 30 de minute.






Intre timp am fiert 1 plic praf de budinca cu gust de vanilie in 500ml de lapte si 3 linguri de zahar. Dupa ce am luat de pe foc, am amestecat cu 200g de unt si am pus sa se raceasca. Am intins pe prajitura si am pus toata tava in frigider pentru 1-2 ore.


Pe deasupra am pus glazura de ciocolata si nuca de cocos.


E ca un ritm de vals intr-un castel vechi pe langa valurile lacului Balaton.

miercuri, 21 iulie 2010

Tort cu piept de pui si cascaval


Va mai amintiti de baietelul prietenilor nostri, cine mi-a sugerat sa pun nuca de cocos in clatite? Duminica am sarbatorit ziua lui de nastere. Dorinta lui era sa aiba un tort sah (mama lui este experta in realizarea acestui tort) si unul sarat cu carne. Nu de mult am citit intr-o revista despre acest tort cu piept de pui si cascaval, si i-am facut.

Am taiat cubulete 700g de piept de pui dezosat si l-am condimentat cu sare.
Am uns o tava rotunda (diametrul fiind de 26cm) cu unt si am tapetat-o cu gris (trebuia cu pesmet, dar eu n-am avut).
Am rostogolit cubuletele de pui in faina, in 4 oua batuta si in cascaval (am presarat 400g de cascaval) si le-am pus in tava unsa.
La sfarsit am pus 200ml de frisca pentru gatit condimentata cu nucsoara si l-am vopt 70 de minute.
Decorul este din pasta de tomate si foi de patrunjel.

La Multi Ani Mama!!!!


In iulie mama mea a iesit la pensie. Dupa 35 de ani de predare s-a pensionat sa predea nepotilor lectia vietii in loc de matematica.
Ne-am apucat sa-i organizam o petrecere surpriza. Insa mama ne-a surprins pe noi, ne-a anuntat ca ne asteapta pe toti la o cina, exact pe data pe care am ales-o noi. Prima oara n-am vrut sa credem aceasta coincidenta, dar pe urma mi-am dat seama, ca asa sunt mamicile, instinctele lor functioneaza perfect :-)))).

I-am facut tort Dobos, fiind profa de matematica am decorat tortul astfel:
in mijloc am pus o tabla cu formula constantei pi, iar in jurul tablei am scris atatea zecimale a constantei cati ani a predat.


Floricelele le-am facut din martipan:






Mi-au ramas 2 foi si putina crema, din care Eszterke a realizat acest tort unic, dupa fantezia ei, pentru mult iubita bunica. (Trebuia s-o las singura in bucatarie, sa poata sa se concentreze :-)))) )


joi, 15 iulie 2010

Imprena


Ieri am sarbatorit cu sotul meu 9 ani de cand suntem impreuna oficial, iar neoficial de mult mai mult timp :-)))).

Tortul nu este asa cum l-am planuit, dar este comestibil :-)))).

Am fiert 1 praf de budinca de vanilie si 4 linguri de zahar in 150ml de lapte si 100ml sirop de visine, facuta de mine. Am batut 200ml de frisca si am adaugat la budinca racita. Am pus zmeura (culeasa din gradina) intr-o forma silicon, de trandafir si am pus budinca peste. In final am tapetat cu piscoturi.
Dupa ce a stat 1/2 de ora in congelator am intors forma, partea cu piscoturi a devenit baza tortului si iata rezultatul:

miercuri, 14 iulie 2010

Salata sanatoasa cu morcov si telina


Ne plac mult salatele crude. Sambata am gasit pe piata morcov si telina de anul acesta si nu am ezitat mult sa fac aceasta salata sanatoasa, plina cu vitamine.

Am dat prin razatoare 4 morcovi si 2 teline mai mici, am adaugat 2 linguri de miere, 100ml de sana probiotica, zeama unei lamaie si 100g de stafide. Ies 4-6 portii.
Noi am mancat-o atat pentru micul dejun cat si pentru cina :-)))).

Clatite cu cocos si gem de caise

Acum 2 zile copii prietenilor nostri au fost la noi. Cererea fetitei mele era sa facem clatite cu gem de caise proaspat facuta, de sambata :-)))). Fiul prietenei mele mi-a zis sa punem si cocos in aluat, sa vedem ce iese. Ce sa va mai spun? A iesit ceva foarte gustos si aparte:



miercuri, 7 iulie 2010

Nuca verde - leac din copilarie

Saptamana trecuta am vizitat-o pe bunica, am cutreierat cu fetele toata gradina. Zarind nucul si vazand nucile verzi mi-am amintit de un leac vechi. Cand aveam diaree vecina noastra din copilarie obisnuia sa ne dea nuca verde foarte-foarte amara, dar o lingurita din ea ne rezolva problema. Plangeam, nu vroiam s-o inghitim, dar aducea roade. Anul aceasta am pus si eu in borcanel pentru orice eventualitate. Sper sa nu trebuiasca sa-l folosim.

Am spalat nucile verzi (coaja lor este moale) si le-am zdrobit cu blender-ul. Am amestecat cu aceeasi cantitate de zahar pana s-a topit tot zaharul si am pus in borcane.




Daca tot aveam nucul in fata mea mi-a venit o alta idee: sa incerc dulceata de nuca verde. In familia noastra nimeni n-a facut asa ceva, n-aveam reteta. Am cautat pe net si am gasit la Maya aceasta reteta:

-se spala nucile verzi si se curata de coaja verde pe sub jetul de apa ca sa nu coloreze mana;
-se pun nucile in apa pentru 3-4 ore, schimband apa de pe ele din ora-n ora;
-se pun nucile in apa, se adauga 1 lamaie felii si se pune in frigider pentru 24 de ore;
-se toarna apa de pe nuci;
-pentru 100 de nuci se pune 500ml de apa la fiert cu 800g de zahar, pana cand siropul incepe sa se ingroase;
-se pun nucile verzi, zeama a 2,5 lamai si o pastaie de vanilie in sirop si se mai fierbe pana incepe sa se ingroase totul;
-se pune in borcane.

Eu am avut foarte putina nuca, mi-a iesit numai un borcanel :-(. Dar ma bucur si pentru aceasta.



marți, 6 iulie 2010

Inghetata de vanilie si de coacaze




Inghetata de vanilie este opera mamei mele, ajutata de fiica mea, iar ceea de coacaze am facut-o eu. Inainte de '90 obisnuiam sa facem inghetata de casa, foarte rar ne cumpara mama de la magazin (daca era si acolo). Ne-a fost dor de gustul acelei inghetate, asa ne-am hotarat s-o facem. Cum era si firesc fiica mea ne-a zis ca aceasta este cea mai buna inghetata de vanilie pe care a mancat-o vreodata :-)))).

Iata reteta:

-se freaca bine 4 galbenusuri de oua cu 5 linguri de zahar, 1 plic zahar vanilinat si 1 lingura de amidon de porumb. Se adauga 500ml de lapte si se pune la fiert. Cand incepe sa se ingroase ca budinca, luam de pe foc, turnam in forme si punem in congelator pentru cateva ore.

Pentru inghetata cu cacao in loc de zaharul vanilinat se adauga 1 lingura de cacao.

Inghetata de coacaze am facut-o dupa reteta de la panna cotta. Am folosit coacaze negre si rosii din gradina bunicii mele.

Prajitura cu urda


Inca de la inceputul verii, de cand a aparut urda mi s-a facut pofta de aceasta prajitura. Habar nu aveam unde am mancat asa ceva, cine a facut-o, dar eram sigura ca a fost servita in familie.
Saptamana trecuta am fost in concediu si ne-am dus acasa la parintii mei (aceasta a fost dorinta in special a fiicei mele mai mari), vizitand locurile dragi mie din copilarie si rudele. Repede am aflat reteta acestei prajituri de la matusa mea. Multumesc pentru reteta !!!!

Daca va place urda incercati-o.

Pentru aluat se amesteca bine 15 linguri de faina, 1 plic praf de copt, 1 lingura de cacao, 15 linguri de zahar, 15 linguri de ulei, 12 linguri de lapte si 2 oua.

Pentru crema cu urda se mixeaza 500g de urda cu 15 linguri de zahar (eu zic ca ajunge si 10 linguri), 2 plicuri de zahar vanilinat si 4 galbenusuri de oua.

Am tapetat o tava cu hartie de copt, am pus aluatul si crema peste si am introdus in cuptor pentru 35-40 de minute.

Intre timp am batut albusurile a 4 oua cu 150g de zahar pudra in baie de aburi si am pus pe prajitura si am mai introdus in cuptor pentru 5 minute.

Se taie caldut. Se poate manca si rece, nu numai caldut :-)))).

luni, 5 iulie 2010

Prajitura cu visine si caise

Eszterke m-a ajutat sa fac aceasta prajitura de vara, cu visine si caise. Am folosit reteta de la prajitura cu mere si visine.