marți, 9 august 2011

Tort minge


De mult aspir sa fac un tort minge, dar momentul a sosit numai acum. Si ideea sa fac acest tort a venit de la mica mea fetita, Viola. La sfarsit de saptamana a fost ziua ei de nastere si singura ei dorinta a fost sa primeasca un tort de ciocolata, sa fie minge si sa aiba buline rosii :-)))). A fost foarte dragalasa. I-am implinit dorinta cu cea mai mare placere. M-a surprins faptul ca mi-a descris exact cum sa arate, ce gust sa aiba, era foarte hotarata si de neclintita. Sora ei mai mare voia s-o convinga sa ceara si jucarie, dar n-a vrut, numai tort :-)))). I-am luat si jucarie, bineinteles :-)))).


Si ca sa fie si mai special acest tort, am incercat o noua reteta cu cacao, inspirata de la faimoasa Stahl Judit:

Pentru blatul cu cacao am batut spuma 5 oua cu 150g de zahar. Am adaugat 125g de faina, 25g de cacao, putina sare si la sfarsit am 150g de unt topit. Am pus aluatul intr-o tava dreptunghiulara si l-am copt in 30 de minute.

Pentru crema am topit 150g de ciocolata amaruie (75% cacao) in 150ml de frisca (daca frisca nu contine zahar putem sa adaugam cateva linguri). Am diluat 15g de gelatina alimentara in 150ml de apa si l-am pus in ciocolata topita, si am pus toata compozitia la rece pentru cateva minute. Intre timp am batut spuma 150ml de frisca. (Daca frisca nu contine zahar putem sa adaugam cateva linguri.)
Am amestecat usor totul si am obtinut o crema pufoasa si extrem de aeroasa.

Pentru aluatul simplu am batut spuma 4 albusuri de oua cu 4 linguri de zahar, am adaugat galbenusurile, 2 linguri de apa si 4 linguri de faina. In 15 minute s-a copt.

Am tapetat o strecuratoare de dimensiunea 22cm cu folie. Am taiat un cerc de 28cm diametru din aluatul simplu si l-am pus in strecuratoare. Am pus un strat de crema. Din aluatul cu cacao am taiat un cerc de diametrul strecuratoarei, si 2 cercuri de diametre mai mici. Am pus cercul cu diametrul mai mic pe crema si iarasi a venit randul unui strat de crema, si tot asa. La sfarsit am pus cercul cu cacao de diametrul strecuratoarei si am introdus totul in frigider pentru o noapte.

A doua zi am rasturnat mingea din strecuratoare si l-am invelit cu crema de unt (150g de unt si 120g de zahar pudra). Am decupat cerculete din martipan rosu si l-am asezat pe mingea alba.


A avut mare succes, fetita mea a fost foarte mandra de tortul ei :-)))). Iar eu am fost foarte mandra de ea si de sora-sa :-)))).

7 comentarii:

  1. Isten éltesse sokáig a kicsi lányt! Nagyon szép és kétségtelenül finom tortát készítettél neki!

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani fetitei tale Viola! E mica dar stie ce vrea. Un tort ingenios si cred ca si foarte gustos.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sok boldogságot
    Nagyon szép torta

    RăspundețiȘtergere
  4. Gerdi, Bianka, nagyon szepen koszonom.

    Sara si Miki, va multumesc mult!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Lily, 24-25 de portii. Depinde si de marimea feliilor. pentru copii am taiat in doua.

    RăspundețiȘtergere
  6. Reka, multumesc.Trebuie sa fac un tort minge de 30 de portii si am vrut aproximativ sa stiu cat ar iesi...

    RăspundețiȘtergere