duminică, 28 august 2011

Biscuiti



De mult ma tenteaza acesti biscuiti. Retetele le-am vazut intr-o revista gastronomica din Ungaria. Abia am rezistat sa astept cateva zile sa incerc retetele. Mi-au placut foarte mult, dar nu numai mie, ci mai degraba copiilor. Prima tava s-a terminat in cateva minute :-)))).


Pentru biscuitii cu cacao am folosit 180g de unt, 250g de zahar, 2 oua, 250g de faina, putina sare, 2 linguri de cacao so 1 lingurita bicarbonat de sodiu.
crema de martipan am facut-o din 200g de martipan, 100g de unt.

Biscitii le-am umplut cu crema de martipan. De fapt numai partea ramasa din ele :-)))).

Pentru biscuitii cu scortisoara am folosit 150g de faina, 120g de unt, , 60g de zahar, 3 galbenusuri de oua si 1 plic zahar vanilinat.
Betisoarele le-am rostogolit prin scortisoara si susan amestecata cu zahar.

joi, 25 august 2011

Gem de pepene galben

Este primul an cand am incercat sa fac gem de epene galben. M-am uitat peste retete, dar pana la urma l-am facut dupa imaginatia mea :-)))). Anul acesta piata este plina cu pepene galben dulci si aromate. Imi era usor sa aleg unul bun :-)))).


L-am taiat cubulete, am adaugat zaharul si am lasat o noapte. A doua zi l-am fiert aproximativ 20-25 de minute, am adaugat zeama unei portocale si aroma de migdale. Inainte sa-l pun in borcane am mixat toata compozitia, sa obtin piure.

Nu-i ca pepenele prospat, dar se poate manca :-)))).

luni, 22 august 2011

Inghetata de afine si pepene galben


Saptamana trecuta aproape in fiecare zi am fost in padurea de la km 4 (se afla la 4 km de oras). Copii si-au petrecut toata ziua acolo, inclusiv noaptea. Noi n-am avut acest noroc, trebuia sa ne ducem la lucru, dar credeti-ma, imediat dupa lucru am sosit si noi la cabana. Am petrecut cateva ore cu copii, ne-am plimbat prin padure, am cules afine, ne-am uitat la ratustele din lac, ne-am jucat, dupa care ne-am intors in oras.

Nefiind copii acasa, nici noi, nu prea am facut prajituri in aceste zile, dar inghetata da :-)))). Iata o inghetata rapida si ieftina: inghetata cu gem de pepene galben si inghetata cu afine negre:


Am batut spuma 200ml de frisca lichida (Dorna) si am adaugat 300ml de chefir. Am impartit compozitia in doua, la care am pus fie gem de pepene galben fie afine. Am pus in congelator pentru cateva ore.

A iesit super.

Despre gemul de pepene galben urmeaza sa va scriu in urmatoarele zile.

marți, 9 august 2011

Tort minge


De mult aspir sa fac un tort minge, dar momentul a sosit numai acum. Si ideea sa fac acest tort a venit de la mica mea fetita, Viola. La sfarsit de saptamana a fost ziua ei de nastere si singura ei dorinta a fost sa primeasca un tort de ciocolata, sa fie minge si sa aiba buline rosii :-)))). A fost foarte dragalasa. I-am implinit dorinta cu cea mai mare placere. M-a surprins faptul ca mi-a descris exact cum sa arate, ce gust sa aiba, era foarte hotarata si de neclintita. Sora ei mai mare voia s-o convinga sa ceara si jucarie, dar n-a vrut, numai tort :-)))). I-am luat si jucarie, bineinteles :-)))).


Si ca sa fie si mai special acest tort, am incercat o noua reteta cu cacao, inspirata de la faimoasa Stahl Judit:

Pentru blatul cu cacao am batut spuma 5 oua cu 150g de zahar. Am adaugat 125g de faina, 25g de cacao, putina sare si la sfarsit am 150g de unt topit. Am pus aluatul intr-o tava dreptunghiulara si l-am copt in 30 de minute.

Pentru crema am topit 150g de ciocolata amaruie (75% cacao) in 150ml de frisca (daca frisca nu contine zahar putem sa adaugam cateva linguri). Am diluat 15g de gelatina alimentara in 150ml de apa si l-am pus in ciocolata topita, si am pus toata compozitia la rece pentru cateva minute. Intre timp am batut spuma 150ml de frisca. (Daca frisca nu contine zahar putem sa adaugam cateva linguri.)
Am amestecat usor totul si am obtinut o crema pufoasa si extrem de aeroasa.

Pentru aluatul simplu am batut spuma 4 albusuri de oua cu 4 linguri de zahar, am adaugat galbenusurile, 2 linguri de apa si 4 linguri de faina. In 15 minute s-a copt.

Am tapetat o strecuratoare de dimensiunea 22cm cu folie. Am taiat un cerc de 28cm diametru din aluatul simplu si l-am pus in strecuratoare. Am pus un strat de crema. Din aluatul cu cacao am taiat un cerc de diametrul strecuratoarei, si 2 cercuri de diametre mai mici. Am pus cercul cu diametrul mai mic pe crema si iarasi a venit randul unui strat de crema, si tot asa. La sfarsit am pus cercul cu cacao de diametrul strecuratoarei si am introdus totul in frigider pentru o noapte.

A doua zi am rasturnat mingea din strecuratoare si l-am invelit cu crema de unt (150g de unt si 120g de zahar pudra). Am decupat cerculete din martipan rosu si l-am asezat pe mingea alba.


A avut mare succes, fetita mea a fost foarte mandra de tortul ei :-)))). Iar eu am fost foarte mandra de ea si de sora-sa :-)))).

sâmbătă, 6 august 2011

Premiu de la Gerdi

Putin cu intarziere dar cu mare placere postez acest premiu primit de la Gerdi. Multumesc mult!!!!


Ofer mai departe tuturor persoanelor pe care le urmaresc.

miercuri, 3 august 2011

Sfecla rosie

A aparut sfecla rosie pe piata. N-am putut sa ma abtin, am luat cateva. Au un gust aparte, sunt fragezi, se simte ca sunt proaspete. Au alt gust ca iarna.

Am facut ciorba din ele:


Contine carne de vita, sfecla, morcovi, pentru condimentare am folosit sare, piper, chimen macinat, zeama de lamaie. Se serveste cu smantana.

Chec din sfecla:



Am fiert sfeclele si le-am taiat felii. Pentru crema am ras cascaval mozarella si telemea. Am adaugat sare, piper, ceapa snidling taiata marunt si ulei de masline cat sa fie cremoasa. Am pus intr-o tava dreptunghiulara cate un strat din sfecla si crema. Am dat cateva ore la rece. Noi am servit-o la cina.