sâmbătă, 7 iulie 2012

Ciorbă, supă de vară - Nyári levesek



Continui cu o reţetă de ciorbă şi supă cremă fină.

Ciorbă de fasole verde

ingrediente: 500g fasole verde, 3-4 morcovi, 1 ceapă, 1 ou, sare, piper, zahăr, oţet

pentru răntaş: 50ml ulei, 2-3 linguri de făină
pentru servire: smântână şi frunze de pătrunjel tăiat mărunt

1. Curăţăm fasolea, morcovii şi ceapa şi le tăiem mărunt. Punem la fiert în apă sărată. După gust condimentăm cu piper şi zahăr. Fierbem 30-35 de minute.

2. Punem uleiul să se încingă, adăugăm făina şi amestecăm la foc mic până devine auriu. Turnăm peste puţină apă rece şi adăugăm la ciorbă.

3. Batem oul cu o lingură de oţet şi introducem în ciorbă.

4. Servim cu smântână şi pătrunjel tăiat mărunt.
(Această reţetă a apărut în numărul din iunie a revistei "Székely Konyha".)




Supă cremă de ţelină

ingrediente:  o ţelină mare, sare, piper, nucşoară, frunze de pătrunjel, 200ml smântână, 150g de şuncă de Praga

1. Spălăm ţelina, o curăţăm, o tăiem în bucăţele. Le fierbem în apă sărată.

2. Mixăm compoziţia cu smântână şi condimentăm cu piper şi nucşoară.

3. Tăiem şunca în felii subţiri şi o prăjim în ulei. Supa o servim cu şuncă, frunze de pătrunjel şi smântână.




Zöldpaszuly leves

Folytatom a nyári levesek sorozatát. Az első megjelent a "Székely Konyha" júniusi számában.

hozzávalók: 50dkg zöldpaszuly, 3-4 közepes murok, 1 lila hagyma, 1 tojás, só, bors, cukor, ecet

a rántáshoz: 0.5dl olaj, 2-3 evőkanál liszt
tálaláshoz tejföl, petrezselyemzöld

1. A paszulyt megpucoljuk, megmossuk, 2-3cm hosszú darabokra törjük. Enyhén sós vizbe főni tesszük.

2. A murkot ős a hagymát megpucoljuk, megmossuk, darabokra vágjuk, a leveshez adjuk. Izlés szerint borsózzuk. 30-35 percet főzzük.

3. Elkészitjük a rántást, megforrósitjuk az olajat, beletesszük a lisztet és aranysárgára piritjuk. Feleresztjük hideg vizzel ás a leveshez töltjük.

4. A tojást felverjük 1 evőkanál ecettel és a forró leveshez adjuk. Izlés szerint cukorral, ecettel izesitjük.

5. Tejföllel, petrezselyemzölddel tálaljuk.

Zellerkrémleves piritott sonkával

hozzávalók: 1 nagy zeller, só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöldtejföl, 15dkg sonka

1. A zellert megmossuk, megpucoljuk, kockákra vágjukSós vizben megfőzzük.

2. 2dl tejföllel turmixoljuk, borsozzuk, szerecsendióval izesitjük.

3. A sonkát pici olajban vagy zsirban megpiritjuk, csikokra vágjuk étálaláskor a levesbetesszük. 
4. Petrezselyemzölddel, piritós kenyérrel tálaljuk.





2 comentarii:

  1. De jó, hogy újra itt vagy!
    A zöldbableves a kedvencem (legalábbis egyik), zellerkrémlevest még nem készítettem, de szívesen tennék egy próbát!

    RăspundețiȘtergere
  2. Koszi, Gerdi, nekem is jol esett irni. Remelem, a nyar folyaman gyakrabban leszek a blogvilagban :-)))).

    RăspundețiȘtergere