Saptamana trecuta am vizitat-o pe bunica, am cutreierat cu fetele toata gradina. Zarind nucul si vazand nucile verzi mi-am amintit de un leac vechi. Cand aveam diaree vecina noastra din copilarie obisnuia sa ne dea nuca verde foarte-foarte amara, dar o lingurita din ea ne rezolva problema. Plangeam, nu vroiam s-o inghitim, dar aducea roade. Anul aceasta am pus si eu in borcanel pentru orice eventualitate. Sper sa nu trebuiasca sa-l folosim.
Am spalat nucile verzi (coaja lor este moale) si le-am zdrobit cu blender-ul. Am amestecat cu aceeasi cantitate de zahar pana s-a topit tot zaharul si am pus in borcane.
Daca tot aveam nucul in fata mea mi-a venit o alta idee: sa incerc dulceata de nuca verde. In familia noastra nimeni n-a facut asa ceva, n-aveam reteta. Am cautat pe net si am gasit la Maya aceasta reteta:
-se spala nucile verzi si se curata de coaja verde pe sub jetul de apa ca sa nu coloreze mana;
-se pun nucile in apa pentru 3-4 ore, schimband apa de pe ele din ora-n ora;
-se pun nucile in apa, se adauga 1 lamaie felii si se pune in frigider pentru 24 de ore;
-se toarna apa de pe nuci;
-pentru 100 de nuci se pune 500ml de apa la fiert cu 800g de zahar, pana cand siropul incepe sa se ingroase;
-se pun nucile verzi, zeama a 2,5 lamai si o pastaie de vanilie in sirop si se mai fierbe pana incepe sa se ingroase totul;
-se pune in borcane.
Eu am avut foarte putina nuca, mi-a iesit numai un borcanel :-(. Dar ma bucur si pentru aceasta.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Interesanta idee. De retinut in caz de nevoie.
RăspundețiȘtergereSa savurati dulceata si sa te gandesti si la mine... macar putin...
Incerc sa ma gandesc zilnic la tine si sa votez !!!!
RăspundețiȘtergereMi.ai adus aminte de copilarie...de atunci n-am m-ai mincat dulceata dde nuci verzi. Ce n-as dda pentru u lingura...Un sfirsit de saptamina minnat! Cami ddin Hamburg
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, Cami. Te invit la o gustare in Gheorgheni !!!!
RăspundețiȘtergere