luni, 6 februarie 2012

Retete de cozonaci - Kalács receptek

Am tot postat cozonaci dar fără reţete. Iată reţeta mea de bază pentru toate tipurile de cozonaci:

În 100ml de lapte călduţ punem 25g de drojdie să se dizolve, 1 lingură de zahăr, şi deasupra chiar un pic de făină, şi punem într-un loc călduros să se dospească.

Între timp într-un castron încălzim 200g de unt, 200ml de lapte şi 4 linguri de zahăr. Într-un vas mai mare punem 500g de făină, puţină sare, coaja unei lămâie, 2 ouă şi adăugăm drojdia şi amestecul de lapte.

Amestecăm până aluatul vine jos de pe lingura de lemn sau de pe mână. Îl punem într-un loc călduţ să crească, aproximativ pentru o oră .

Împărţim aluatul în două. Fiecare parte o împărţim din nou în trei şi le întindem. Într-una punem ciocolată topită, într-una nucă măcinată cu zahăr şi în al treilea mac măcinat cu zahăr.

Le rulăm, le împletim şi le punem în tăvi pentru cozonac.
Aşa procedăm şi cu cealaltă parte rămasă din aluat.

Le ungem cu ou bătut şi le coacem timp de 40-45 de minute.

Le tăiem numai după ce s-au răcit, niciodată calde.

Cozonacul cu ciocolată le facem la fel, numai că în toate cele trei părţi punem numai ciocolată topită.

În cozonacul cu fructe uscate punem în cele trei părţi 3 feluri de fructe uscate: ananas, prune uscate şi merişoare.

Több képet is közöltem a kalácsaimról, de recept nélkül. Ime a klasszikus, mindig bevállt receptem, amit én anyukámtól, ő pedig nagymamámtól, ő pedig dédnagymamámtól örökölt:

25g élesztőt és 1 kanál cukrot beleteszünk 100ml langyos tejbe és meleg helyen felfuttatjuk.

Ez idő alatt megolvasztunk 200g vajat, hozzáadunk 200ml tejet és 4 kanál cukrot. Addig hagyjuk a tűzön, amíg elolvadnak. Levesszük és hagyjuk kihűlni.

Kimérünk 500g lisztet, beleteszünk egy pici sót, 2 tojást, belereszeljük 1 citrom héját. Hozzáadjuk az élesztőt és a kihűlt vajat. Addig dagasztjuk amíg a tészta leválik a fakanálról vagy a kezünkről. Letakarjuk egy konyharuhával és hagyjuk kelni kb 1 órát.

2 részre osztjuk a tésztát, 2 kalács lesz belőle.

Egyenként 3 felé osztjuk, kisiritjük őket, az egyiket megkenjük olvasztott csokoládéval, a másodikat cukros őrölt dióval, a harmadikat cukros mákkal és egyenként feltekerjük őket. A hármat összefonjuk és kész is a háromszinű kalácsunk.

Felvert tojással lekenjük és 45-50 perc alatt készre sütjük.

A csokis kalács hasonlóan készül, csak mindhárom részbe olvasztott csoki kerül.

Az aszaltgyümölcsös kalácsba 3 kölünböző gyümölcs kerül: aszalt ananász, szilva és piros áfonya.

2 comentarii:

  1. Nagyon jó ez a recept! Megjegyzem, mert én soha nem recept alapján sütöm, hanem saját kútfőből, mindig másképp.

    RăspundețiȘtergere
  2. Gerdi, az igazsag az, hogy most mar en se merem az adagokat, csak ugy teszem. Tobben kertek a receptet, ezert megmertem es leirtam :-)))).

    RăspundețiȘtergere