miercuri, 13 ianuarie 2010

Tort sah de ziua sotului meu


Este tortul surpriza nu numai pentru sotul meu ci si mie. Mi-a fost frica sa ma apuc, dar acum ma bucur. Data viitoare promit sa fac toate cele 32 de figuri de sah :-)))). De data aceasta numai 6 am facut, din martipan. Foarte usor se poate lucra din martipan si nu in ultimul rand este foarte bun la gust :-)))).


Pentru blat am folosit 8 oua, 4 linguri de apa, 10 linguri de zahar, 200g de nuca macinata, 2 linguri de faina si 2 linguri de cacao.


Pentru crema am omogenizat bine 200g de unt, 10 linguri de zahar pudra, 1 plic zahar vanilinat si amestecul de 2 linguri de faina si 250ml de lapte fiarta si racita.


Din blatul copt am taiat 2 patrate de 20cm x 20cm. Si intre ele am pus 1/2 din crema si am pus tortul in frigider.


Dupa aceasta a urmat sa fac tabla de sah.
Am intins martipanul (am folosit un pic de zahar pudra, ca sa fie mai usor). Am folosit cate 100g din martipanul cu cacao si cel natur. Am taiat 2 dreptunghiuri a cate 20cm x 10cm, pe care le-am taiat in patratele de 2,5cm x 2,5cm (ca sa obtin cele 64 de patratele pentru tabla de sah). Cu jumatatea ramasa din crema am invelit tot tortul si peste am aranjat patratelele in forma de tabla de sah.


Am pus figurile si l-am asteptat pe sotul meu sa jucam sah :-)))).

4 comentarii:

  1. Arata foarte bine si cred ca a fost delicios. Este o idee minunata pentru ocazii mai deosebite si vreau sa le pregatesc si eu copiilor de la "Sah pentru copii" www.sahpentrucopii.ro acest tort. Cu siguranta vor fi foarte incantati.

    De unde ati cumparat martipanul?

    multumesc,
    C

    RăspundețiȘtergere
  2. buna,

    multumesc mult. exista o cofetarie la noi, in Gheorgheni, unde aduc martipan din Ungaria. avem noroc. eu am cumparat si din Penny, dar nu este bun, nu se usuca.
    piesele le-am facut cu mana din martipan, se lucreaza ca si cu plastelina. nu este greu. merita de incercat. eu m-am indragostit de martipan. se poate lucra foarte usor din ea. m0ai am de invatat si eu, dar ma straduiesc.

    RăspundețiȘtergere