sâmbătă, 28 iulie 2012

Prăjitură cu vişine şi brânză de vacă - Meggyes tehéntúrós sütemény



 Pentru această prăitură am învăţat-o de la mătuşa mea, este o adevărată prăjitură de vară, răcoritoare şi gustoasă.

 ingrediente: pentru aluat: 6 ouă, 120g de făină, 120g de zahăr, 2 linguri de cacao, 1 plic praf de copt
                pentru cremă: 400g branză de vacă, 100ml lapte, 15g gelatină alimentară, 2 linguri de zahăr, 1 plic zahăr vanilinat, ½ ceaşcă de vişine fără sâmburi
                topping: ciocolată neagră, vişine

1.Pentru aluat separăm ouăle. Batem albuşurile spumă, adăugăm zahărul şi gălbenuşurile.
2.Amestecăm bine făina cu cacaoa, cu praful de copt şi adăugăm la spuma bătută.
3.Punem aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi îl coacem în 30 de minute. Scoatem hârtia de copt de pe prăjitură şi lăsăm să se răcească.
4.Între timp preparăm crema. Punem gelatina în 100ml de lapte, şi amestecăm continuu pe foc mic până când începe să fiarbă.
5.Punem brânza de vacă într-un bol, adăugăm zahărul, zahărul vanilinat şi gelatina. Amestecăm totul bine.
6.Batem smântâna pentru frişcă şi încorporăm în cremă.
7.Tăiem prăjitura în două. Partea de jos o însiropăm, punem 2/3 din cremă şi vişinele. Aşezăm partea de sus a prăjiturii. Învelim toată cu crema rămasă.
8.Decorăm prăjitura cu ciocolată rasă. Pe fiecare felie punem vişine.




hozzávalók: a tésztához: 6 tojás, 12dkg liszt, 12dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 1 csomag sütőpor
                                  a krémhez: 40dkg tehéntúró, 1dl tej, 15g étkezési zselatin, 2 evőkanál cukor, 1 vaniliás cukor, 1/2 csésze kimagozott meggy
                                  a tetejére: csokireszelék, meggyszemek
1. A sütőt előmelegitjük.
2. Amig a sütő kimelegedik, a tésztához feltörjük a tojásokat. A tojások fehérjéből kemény habot verünk. Hozzáadjuk a cukrot és egyenként a tojások sárgáját. 
3. A lisztet elkeverjük a kakaóval és a sütőporral, majd a tojásos habhoz adjuk. Óvatosan kavarjuk bele.
4. Sütőpapirral bélelt tepsiben 30 perc alatt megsütjük. A megsült tésztát még forrón tálcára boritjuk, levesszük róla a sütőpapirt és hagyjuk kihűlni.
5. Ez idő alatt elkészitjük a krémet. 1dl tejet főni teszünk, belekavarjuk a zselatint majd mielőtt felfőne levesszük  a tűzről. 
6. A tehéntúrót egy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaniliás cukrot és a tejben feloldott zselatint. Gyors mozdulatokkal simára kavarjuk.
7. Felverjük a tejszint és a tehéntúrós krémhez adjuk.
8. A kihűlt piskótát hosszában kettőbe vágjuk. Az alsó lapot meglocsoljuk cukorsziruppal, majd rásimitjuk a krém kétharmadát. Rátesszük a  kimagozott meggyszemeket és picit belenyomkodjuk a krémbe. Óvatosan ráhelyezzük a második lapot is. A megmaradt krémmel bevonjuk a süteményt.
9. Tetejére keserű csokoládét reszelünk. A süteményt felkockázzuk, minden kocka tetejére egy-egy meggyszemet teszünk.

sâmbătă, 14 iulie 2012

Clătite în tigaia Fissler - Palacsintak Fissler sutovel

Joi am fost anunţată că am primit un colet. Am fost foarte surprinsă când am văzut tigaia pentru clătite Fissler.




Şi pe această cale mulţumesc mult siteului http://www.gatestesanatos.ro pentru această tigaie. Am aştept cu nerăbdare ziua de azi să pot s-o încerc. Vreau să vă spun că este de o calitate excelentă. De obicei prima clătită mi se lipea, dar de data aceasta nu, şi prima şi ultima clătită a ieşit excelentă!!!! E uşor de manevrat, de întors, clătitele au căpătat o culoare aurie pe toată suprafaţa, şi pe margini (cu vechea tigaie marginile aveau o culoare mai închisă).



Clătite cu gem de petale de trandafiri, cu cremă de afine şi zmeură

ingrediente:
pentru clătite: 200g de făină albă, 2 linguri de zahăr, 2 ouă, puţină sare, 400ml de lapte, coaja rasă a unei lămâie, unt moale
pentru creme:-gem de petale de trandafiri, smântână pentru frişcă, zmeură şi afine

1. Într-un vas omogenizăm bine făina, sarea, zahărul, ouăle şi laptele. La sfârşit adăugăm coaja rasă a unei lămâie.

2. Ungem tigaia Fissler cu unt moale şi punem pe foc mediu. Turnăm din aluat în tigaia scoasă de pe foc cu un polonic şi punem înapoi pe foc pentru câteva minute, până capătă pe amândouă părţi o culoare aurie. Le coacem pe rând. Ies 9-10 clătite.

3. Pentru creme batem smântâna pentru frişcă, împărţim în două, într-una punem zmeură, în cealalta afine.

4. Le servim cu zahăr pudră.



Csütörtökön csomagot hozott a postás, egy Fissler palacsintasütőt kaptam a http://www.gatestesanatos.ro oldaltól. A palacsintasütőt kell tesztelni és a véleményemet leirni róla. Nagyon megörvendtem a sütőnek, nagyon jó minőségű. Alig vartam a mai napot, hogy kipróbálhassam. Nagyon könnyű benne sütni, könnyen kezelhető, megfdorditható benne a palacsinta. nem ragad oda, meg az első sem (mostanig az első palacsintám mindig odaragadt a sütőhöz). Egyforma, szép, aranysárga szinű lesz a palacsinta, a szélei is (mostanig nekem a szélei sötétebbek lettek).
Ime a ma sütött palacsintáim.



Rózsadzsemes, málnás és áfonyás palacsinta

hozzávalók:
a palacsintához: 20dkg liszt, pici só, 2 evőkanál cukor, 2 tojás, 4dl tej, 1 citrom reszelt héja, puha vaj
a töltelékhez: rózsadzsem, tejszin, málna, áfonya

1. A lisztet, sót, cukrot, tojást és tejet csomómentesen elkeverjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat.

2. A Fissler serpenyőt kivajazzuk és közepes lángra tesszük. Miután felforrósodik egy merőkanállal veszünk a tésztából és a serpenyőbe öntjük. Közepes lángon mindkét oldalát aranysárgára piritjuk. Rendre megsütjük a palacsintákat, nekem 9 lett ebből az adagból.

3. Elkészitjük a gyümölcsös krémeket: felverjük a tejszint, kettőbe osztjuk, egyik felébe málnát teszünk, a másik felébe áfonyát.

4. Porcukorral megszórva tálaljuk.

miercuri, 11 iulie 2012

Paste cu mozarella şi ketchup - Mozarellás ketchupos masnik


Paste cu mozzarella şi ketchup

ingrediente: 250g paste, 200g biluţe mozarella, roşii, măsline, 100ml ketchup, sare, piper, cimbrişor

1. Fierbem pasta în apă sărată.

2. Preparăm sosul, punem ketchup-ul să fiarbă 5 minute, condimentăm cu cimbrişor, sare şi piper.

3. Amestecăm pasta cu sos şi cu bileţele de caşcaval.

4. Servim cu roşii şi măsline.



Mozarellás ketchupos tészta

hozzávalók: 25dkg masni tészta, 20dkg mozzarella golyó, 1dl házi ketchup, só, bors, kakukkfű

1. A tésztát sós vizben megfőzzük.

2. A ketchupot egy lábasban melegedni tesszük, izlés szerint borsózzuk. Hozzáadunk egy csipetnyi kakukkfüvet és 5 perc alatt összefőzzük.

3. A tésztát leszűrjük, ráöntjük a ketchupot, a mozzarella golyókat beleforgatjuk.

4. Friss paradicsommal, maszlinával tálaljuk.





luni, 9 iulie 2012

Clatidiada bloggerilor culinari

Clatidiada bloggerilor culinari


In cadrul campaniei "Sunt prea sarac sa cumpar lucruri de proasta calitate!" siteul  www.GatesteSanatos.ro va invita sa testati calitatea germana a tigailor marca Fissler.
"Noi iti dam tigaia, tu faci clatitele. " Aceste cuvinte au reusit sa ma conviga foarte repede, ador clatitele de toate felurile :-)))). Sper sa pot sa va postez saptamana viitoare clatite facute cu tigaia Fissler.


Primii 70 de bloggeri care se inscriu la acest "drive test" al tigailor pentru clatite, primesc GRATUITcate o tigaie pentru clatite marca Fissler.


 Inscrieti-va si voi!!!!

Hamburger de casă - Házi hamburger


Hamburger de casă

Este o plăcere pentru copii să-şi facă după placul lor hamburgerii, să contribuie şi ei la prepararea unei cine delicioase.

ingrediente:  250g carne tocată, un cartof mai mare, 1 ou, 1 ceapă mai mică, sare, piper, măghiran
pentru hamburger: 8 chifle, o salată, ridichi, roşii, ardei, ceapă, 8 felii de caşcaval, muştar, ketchup

1. Curăţăm cartofii şi ceapa şi dăm prin răzătoare. Amestecăm bine cu carnea tocată, condimentăm cu sare, piper şi măghiran.

2. Formăm chiftelele şi le punem într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. În 15-20 de minute le prăjim.

3. Spălăm legumele şi le tăiem rondele.

4. Tăiem chiflele in două, ungem o parte cu unt, punem câte o felie de caşcaval şi chiftea. Introducem în cuptor pentru 5-7 minute, până se topeşte caşcavalul.

5. Le scoatem din cuptor, punem legumele după plac şi servim cu muştar şi ketchup.   




Házi hamburger

A gyerekek egyik kedvence, külön élmény lehet számukra a közösen elkészitett vacsora, amit kedvük szerint készithetnek el.

húspogácsa: 250g őrölt hús (vegyesen marha és disznó), 1 nagyobb krumpli, 1 tojás, 1 kicsi hagyma, só, bors, majoránna,
hamburger: 8db zsemle, 1 fej saláta, 1 kötés retek, 1 hagyma, paprika, paradicsom,8 szelet sajt, vaj,mustár, ketchup

1. A húspogácsákhoz az őrölt húst egy tálba tesszük. Megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük a nyers krumplit és a hagymát és a húshoz adjuk. Hozzáadunk egy egész tojást, sóval, borssal,majorannával izesitjük. Jól összedolgozzuk.

2. Húsgombócokat formálunk, a tenyerünk között ellapitjuk őket és tepsibe tesszük. Előmelegitett sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük10 perc után megforgatjuk.

3. A salátát, a retket és a hagymát megmossuk, a vizet leitatjuk róluk. A retket és a hagymát karikákra vágjuk.

4. A zsemléket félbe vágjuk, az egyik felét megkenjük vajjal. Ráteszünk1-1 szelet sajtot és 1-1húspogácsátElőmelegitett sütőben 5-7 perc alatt átmelegitjük, amig a sajt ráolvad a zsemlére.

5. Kivesszük a sütőből, salátát, retket, hagymát teszünk ráRátesszük a zsemlék másik felét is és tetszés szerint mustárralketchuppal tálaljuk.


sâmbătă, 7 iulie 2012

Ciorbă, supă de vară - Nyári levesek



Continui cu o reţetă de ciorbă şi supă cremă fină.

Ciorbă de fasole verde

ingrediente: 500g fasole verde, 3-4 morcovi, 1 ceapă, 1 ou, sare, piper, zahăr, oţet

pentru răntaş: 50ml ulei, 2-3 linguri de făină
pentru servire: smântână şi frunze de pătrunjel tăiat mărunt

1. Curăţăm fasolea, morcovii şi ceapa şi le tăiem mărunt. Punem la fiert în apă sărată. După gust condimentăm cu piper şi zahăr. Fierbem 30-35 de minute.

2. Punem uleiul să se încingă, adăugăm făina şi amestecăm la foc mic până devine auriu. Turnăm peste puţină apă rece şi adăugăm la ciorbă.

3. Batem oul cu o lingură de oţet şi introducem în ciorbă.

4. Servim cu smântână şi pătrunjel tăiat mărunt.
(Această reţetă a apărut în numărul din iunie a revistei "Székely Konyha".)




Supă cremă de ţelină

ingrediente:  o ţelină mare, sare, piper, nucşoară, frunze de pătrunjel, 200ml smântână, 150g de şuncă de Praga

1. Spălăm ţelina, o curăţăm, o tăiem în bucăţele. Le fierbem în apă sărată.

2. Mixăm compoziţia cu smântână şi condimentăm cu piper şi nucşoară.

3. Tăiem şunca în felii subţiri şi o prăjim în ulei. Supa o servim cu şuncă, frunze de pătrunjel şi smântână.




Zöldpaszuly leves

Folytatom a nyári levesek sorozatát. Az első megjelent a "Székely Konyha" júniusi számában.

hozzávalók: 50dkg zöldpaszuly, 3-4 közepes murok, 1 lila hagyma, 1 tojás, só, bors, cukor, ecet

a rántáshoz: 0.5dl olaj, 2-3 evőkanál liszt
tálaláshoz tejföl, petrezselyemzöld

1. A paszulyt megpucoljuk, megmossuk, 2-3cm hosszú darabokra törjük. Enyhén sós vizbe főni tesszük.

2. A murkot ős a hagymát megpucoljuk, megmossuk, darabokra vágjuk, a leveshez adjuk. Izlés szerint borsózzuk. 30-35 percet főzzük.

3. Elkészitjük a rántást, megforrósitjuk az olajat, beletesszük a lisztet és aranysárgára piritjuk. Feleresztjük hideg vizzel ás a leveshez töltjük.

4. A tojást felverjük 1 evőkanál ecettel és a forró leveshez adjuk. Izlés szerint cukorral, ecettel izesitjük.

5. Tejföllel, petrezselyemzölddel tálaljuk.

Zellerkrémleves piritott sonkával

hozzávalók: 1 nagy zeller, só, bors, szerecsendió, petrezselyemzöldtejföl, 15dkg sonka

1. A zellert megmossuk, megpucoljuk, kockákra vágjukSós vizben megfőzzük.

2. 2dl tejföllel turmixoljuk, borsozzuk, szerecsendióval izesitjük.

3. A sonkát pici olajban vagy zsirban megpiritjuk, csikokra vágjuk étálaláskor a levesbetesszük. 
4. Petrezselyemzölddel, piritós kenyérrel tálaljuk.





joi, 5 iulie 2012

Revenire cu ciorbe :-))))


După o mică pauză revin cu câteva ciorbe, supe indrăgite de noi în timpul verii. Reţetea a apărut în numărul din iunie al revistei Székely Konyha.


Ciorbă cu mazăre şi carne de pui 

ingrediente: 400g de mazăre, 3 morcovi, 1 ceapă, ½ gulie, 4 pulpe inferioare de pui, sare, piper, frunze de pătrunjel
pentru găluşte: 1 ou, 200ml de făină, sare

 1. Curăţăm morcovii, ceapa, gulia şi le tăiem în cubuleţe. Punem apa să fiarbă, adăugăm zarzavaturile tăiate, mazărea şi condimentăm cu sare şi piper.
2. Curăţăm carnea de pe os şi tăiem cubuleţe. Punem în ciorbă atât carnea, cât şi oasele, pe cele din urmă le înlăturăm după fierbere.
3. Între timp pregătim găluştele: batem oul cu puţină sare, adăugăm treptat făina şi apa rece cât să obţinem un aluat mai moale. Cu o linguriţă mică formăm găluştele şi le punem în ciorbă. Mai fierbem 5-10 minute. 4.Ciorba o servim cu pătrunjel şi smântână.


 Zöldborsó leves csirkehússal (Háromszéki csirkebecsinált) 

hozzávalók: 40dkg zöldborsó, 3 közepes murok, 1 hagyma, ½ karalábé, 4 csirkecomb, só, bors, petrezselyemzöld
a csipetkéhez: 1 tojás, 2dl liszt, só tálaláshoz tejföl

1. A murkot, a hagymát és a karalábét megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. A zöldségeket a zöldborsóval együtt fövő vizbe tesszük. Sózzuk, borsozzuk.
2. A csirkecombokról a húst kockákra vágjuk és a csontokkal együtt a fövő vizbe tesszük. A csontok jó izt adnak a levesnek, főzés után eltávolitjuk. 25 percig főzzük.
3. Ez idő alatt elkészitjük a csipetkét: a tojást felverjük, hozzáadjuk a lisztet, pici sót és annyi vizet, hogy enyhén folyós tésztát kapjunk. Csipetkeszaggatóval a levesbe csurgatjuk. 5-10 percet még főzzük.
4. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk és a levesbe szórjuk. Tejföllel tálaljuk.