Dulceaţă din petale de trandafiri
Mama colegei mele obişnuieşte să facă în fiecare an dulceaţă si miere din petale de trandafiri. Anul acesta mi-a dat petale de trandafiri şi reţeta de la dulceaţă. Pot să vă spun că este o adevărată raritate în zilele noastre, are un parfum şi un gust îmbietor, să nici nu pomenesc de culoare. Această reţetă a apărut în numărul din iulie a revistei "Syekely Konyha".
Şi acum iată ingredientele: 60 buc flori de trandafir, 8g sare de lămâie, 0.5l apă, 1 kg zahăr
1.Dimineaţa culegem trandafirii bine înfloriti. Scoatem petalele având grijă să nu rămână galbenul din stamină. În caz contrar dulceaţa o să fie acrişoară.
2.Punem petalele într-un bol de sticlă şi presarăm sarea de lămâie.
3.Punem apa cu zahărul să fiarbă. După fierbere aşteptăm 5 minute până siropul începe să se îngroaşe.
4.Între timp rupem petalele în mici bucăţele, le amestecăm bine cu sarea de lămâie şi adăugăm în sirop. Fierbem împreună încă 5 minute.
5.Spălăm 3-4 borcane mici, le uscăm bine. Umplem borcanele cu dulceaţă fierbinte, le legăm şi le punem într-un loc cald, să se răcească încet.
Rózsadzsem
Régebb vidékünkön is nagy hagyománya volt a rózsadzsem, rózsaméz készitésének. Már az 1600-as években őseink rózsamézzel izesitették a süteményeket, desszerteket. Napjainkban egyre kevesebben termesztenek tearózsát és még kevesebben dolgozzák fel. Ditrói kolleganőm anyukája minden évben megörvendezteti hozzátartozóit ezzel a különleges finomsággal. Tőle kaptam a lent elkészitett dzsemhez a tearózsákat és a receptet is. Ez a recept megjelent a "Székely Konyha" júliusi számában.
hozzávalók: 60db tearózsa, 8g citromsó, 0.5l viz, 1kg cukor
1. Reggeli órában leszedjük a jól kinyilt rózsákat és a rózsaszirmokat letépkedjük. Vigyázzunk, hogy a szirmok között ne maradjon porzó, keserű lesz tőle a dzsemünk.
2. A szirmokat egy műanyag vagy üveg tálba tesszük és citromsót szórunk rá.
3. A vizet felfőzzük a cukorral. Forrás után még 5 percet főzzük, amig kezd sűrüsödni a szirup.
4. Ez idő alatt a szirmokat apró darabkákra tépjük és összevacskoljuk a citromsóval, majd a sziruphoz adjuk. 5 perc alatt összefőzzük.
5. 3-4 kisebb befőttes üveget kimosunk, szárazra törlünk. A dzsemet üvegekbe töltjük és száraz dunsztba tesszük.
De jó, és csodaszép:) Még sosem ettem ilyent, finom lehet:)
RăspundețiȘtergereKati, nagyon erdekes aromaja van, es nagyon "rozsaszin", ez a lanyaim nagyon fontos :-
RăspundețiȘtergere))))
Arata minunat dulceata si stiu ca este un deliciu!Nu am mai mancat de multi ani,mi-ai facut o pofta de zile mari !:)
RăspundețiȘtergereMama imi facea,si ce buna si parfumata era.As vrea un borcanel mititel si eu.
RăspundețiȘtergereTe pup!
Merci mult, fetelor!!!! Intr-adevar, e un adevarat deliciu :-)))).
RăspundețiȘtergere