duminică, 13 noiembrie 2011

Pogacele cu jumari


Mi-a ramas un borcan (250ml) de jumari de anul trecut. Vazand ca imediat vine iarna si vine taiatul porcului, am decis sa folosesc aceste jumari. Bineinteles ca ma facut pogacele.

Pentru aluat am dospit 15g de drojdie in putina lapte si zahar. Am luat 800g de faina, am adaugat jumarile si am framantat totul. Am adaugat 2 lingurite de sare, 1 ou, 100ml de lapte si drojdia dospita. Am pus intr-un loc cald aproximativ 1/2 ora.
Am intins aluatul (1.5-2cm), am taiat rondelele, le-am uns cu ou si am taiat cate o cruciulita pe fiecare (asa am invatat de la bunica).
Le-am copt in cuptor pana au inceput sa se rumeneasca.
Viola m-a ajutat de la inceput pana la sfarsit. A facut si ea rondele mai mici, vreo 25-30 de bucati. Le-a dus la gradinita sa guste si copii din grupa ei :-)))).

Tavaly telrol megmaradt egy uveg (250ml) tepertom. Ugy dontottem, hogy ideje felhasznalni, mivel mindjart itt a tel, a disznovagasok ideje. Nalunk a tepertos pogacsa a meno.

Kelt tesztat keszitettem. 800g lisztet elmorzsaltam a tepertovel, hozzaadtam 2 kiskanal sot, 1 tojast, 100ml langyos tejet es 15g elesztot, amit elore felfuttattam egy kis cukros tejben. 1/2 orat kelesztettem.
Kinyujtottam a tesztat (1.5-2cm), kiszaggattam a pogacsakat, lekentem felvert tojassal es keresztet vagtam rajuk kessel (ezt nagymamamtol tanultam).
Vilagosbarnara sutottem.
Viola vegig segitett nekem, kb 25-30 darab kisebb pogacsat vagott ki o is, amiket bevitt az ovodaba a tarsainak, hogy ok is kostoljak meg :-)))). A siker nem maradt el.

4 comentarii:

  1. Mi is nagyon szeretjük a tepertős pogácsát, a hideg idő beálltával szokott készülni. Nagyon ügyes a kislányod, nem lehet elég korán kezdeni!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tepertös pogácsa....jaj de régen ettem....kivánok egyet vagy kettöt...lehet?

    RăspundețiȘtergere
  3. Gerdi, Bianka, Judy, nagyon szepen koszonom. Szivesen kuldenek, de mar elfogyott. Ha minden jol megy meg sutunk!!!!

    RăspundețiȘtergere