Am decis sa scriu tot despre o reteta invatata de la bunica. Este prajitura traditionala in Transilvania, ideala pentru mic dejun. Este prajitura preferata a lui Eszterke, aproape saptamanal ne cere sa-i facem (bunica sau eu) :-)))).
Aluatul seamana cu aluatul cozonacului:
- se dizolva 25g de drojdie in 100ml de lapte caldut cu putina sare, zahar si faina;
- se dizolva 2 linguri de zahar, 1 plic de zahar vanilinat si 100g de unt in 200ml de lapte.
Se amesteca 500g de faina, 2 oua, zeama si coaja unei lamaie, drojdia si laptele cu unt si zahar. Se pune sa creasca aproximativ 1 ora.
Intre timp se face crema: se amesteca foarte bine 3 linguri de untura (sau 150g de unt) cu 6-7 linguri de zahar. Se pot pune dupa gust scortisoara sau nuca.
Se pregateste si siropul: se dizolva 150g de zahar si 2 plic de zahar vanilinat in 120ml de lapte. Bunica mea spune ca se dizolva pana laptele devine "albastruie", daca nu, se mai adauga zahar.
Se face din aluat o foaie pe care se unge cu crema obtinuta mai sus. Se face o rulata din care se tai bucatele de 4cm si se pun in tava una langa cealalta. Mie imi place sa se lipeasca si sa se faca mari. Se lasa sa mai dospeasca aproximativ 10-15 minute si se pune in cuptor. Dupa 20-25 de minute se scoate din cuptor si se toarna pe deasupra siropul si se pune inapoi in cuptor pentru 10-15 minute.
Se serveste caldut. Chiar si momentan avem o tava plina de cuib de viespe in cuptor :-)))).
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu