Sambata sotul meu mi-a adus catina alba de la piata. M-am mirat ca se gaseste asa ceva si la noi. Dupa ce m-am trezit din surprindere mi-am dat seama ca stiu foarte multe despre catina, medicamentul viu din natura (contine multe vitamine, saruri minerale) dar habar n-am de retete. Repede m-am pus in fata calculatorului si am inceput sa caut in google. Nu prea sunt retete :-(. Am gaist 2 care mi-au placut: sirop de catina si catina in miere.
M-am apucat de treaba. Am curatat boabele de crengi si de frunze, le-am taiat cu foarfeca de pe crengi ca boabele sa ramana intregi (au fost foarte copti, altfel riscam sa se sparga). Le-am spalat bine.
Am ales cele mai frumoase boabe (in total 300g) si le-am pus in 3 borcane mici. Am pus miere peste boabe. Dupa cateva minute catina a iesit la suprafata. Timp de o saptamana amestec boabele cu mierea in fiecare zi. Le tin in frigider.
Pentru sirop am stors zeama din 1200g de catina. Am adaugat 8dl de apa si 8dl de miere. Am amestecat pana s-a omogenizat bine. Am pus in sticle. In fiecare sticla am pus un varf de salicil. Le tin in frigider. Zeama de fructe se separa din apa, asa ca inainte de fiecare utilizare trebuie sa agitam bine.
Se consuma cu apa sau suc de fructe (cu mere este excelent).
Szombaton ferjem felhivott, hogy latott a piacon homoktovist, kell-e. Hat persze, nagyon gyorsan ravagtam a valaszt es csak azutan kezdtem gondolkozni. Mit is kezdek en vele? Azt tudtam, hogy tele s tele van vitaminokkal, asvanyi anyagokkal, a gyogyhatasa szinte felulmulhatatlan, de hogy hogyan lesz belole szorp, arrol fogalmam se volt. Bio uzletekbol fogyasztottunk mar homoktovis szorpot (Gall Erzsebet egyeni vallalkozo keszitette), de en meg nem keszitettem. Amire hazaert a ferjem a bogyokkal, en mar kerestem a recepteket. Rajottem, hogy alig van. 2 receptet talaltam, ami tetszett, nyersen hasznaltak fel a gyumolcsot (ellenkezo esetben a lenyeg kifo belole).
Eleg sok idot eltoltottem a pucolassal, nem olyan egyszeru, hisz az agacskakrol csak olloval lehet levagni a szemeket, ellenkezo esetben az egesz konyha megtelik a bogyokban levo neduvel :-)))).
Megmostam a szemeket es kivalogattam 300g szep szemet. Leitattam roluk a vizet es kis uvegekbe helyeztem. Feltoltottem mezzel. Par perc utan a szemek feljottek a mez tetejere. 1 hetig minden nap visszaforgatom a mezbe. Hutobe tarolom.
A szorphoz 1200g homoktovisnek kipreseltem a levet, hozzaadtam 8dl vizet es 8dl mezet. Hidegen elkavartam, amig feloldodott a mez. Uvegekbe tettem, a tetejere pici szalicilt. Hutobe tarolom.
Fogyasztas elott fel kell razni, ugyanis a gyumolcs szetvalik a viztol.
Vizzel fogyasztjuk, hazilag csavart almalevel meg finomabb :-)))).
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
reteta in miere o stiam si eu. sa va fie de folos catina adusa.
RăspundețiȘtergereDe jó, ha jól tudom sok betegségre jó a homoktövis, cukorbetegeknek biztos , hogy ajánlják.
RăspundețiȘtergereSzerintem még nem ettem, de izgalms, megkóstolnám
RăspundețiȘtergereLoredana, merci mult. Si a stat bine toata iarna?
RăspundețiȘtergereKati, altalanosan jo szinte mindenre.
Bianka, szivesen latlak egy poharra.
Reka si eu am catina cu miere de anul trecut,e traznet de vitaminizanta iarna,eu pun si-n ceai printre alte plante,eu culeg o sumedenie de plante,pe care le usuc la umbra in spatii aerisite,i-am invatat pe colegi sa renunte la cafea si sa bea o cana de ceai cu o feliuta de lamaie
RăspundețiȘtergereDoinitza, ce bine, ca aud si alte metode de folosire a catinei. Usuci si fructele pentru ceai? Sau folosesti catina cu miere?
RăspundețiȘtergereSi noi culegem plante, si iarna bem ceai din plante. Le-am obisnuit si pe copii. Ar fi interesant sa punem catina in ceai.
Merci pentru idee!!!!