duminică, 26 iulie 2009

Ciocolata de casa

Copii adora ciocolata. Si noua ne place, dar mai avem grija si de silueta noastra si mancam mai putin.
Sunt convinsa ca e mai sanatoasa ciocolata de casa decat cea cumparata din magazin, macar stiu ce contine.


Iata o reteta dupa care fac ciocolata:
500g de zahar pun la fiert in 200ml de apa. La 3 minute dupa fierbere iau jos de pe foc, adaug cu lingurita 100g de cacao (mie imi place Dr. Oetker, ciocolata devine mai neagra la culoare si mai buna la gust) si pun din nou sa fiarba 3 minute. Iau jos de pe foc, adaug pe rand 70g de unt si 250g de lapte praf. Amestec pana incepe sa se raceasca. Pun aluatul pe o tava unsa cu unt si decorez cu nuca de cocos, zahar vanilinat, bucatele de fructe uscate si cu ornamente mozaic.


In aluat se pot pune si nuca, nuca de cocos, stafide, esenta de rom, cafea, etc.
Dupa ce se intareste tai in diferite forme. Fiind colorat arata foarte bine pe farfurie.

vineri, 24 iulie 2009

Cuib de viespe a la bunica

Am decis sa scriu tot despre o reteta invatata de la bunica. Este prajitura traditionala in Transilvania, ideala pentru mic dejun. Este prajitura preferata a lui Eszterke, aproape saptamanal ne cere sa-i facem (bunica sau eu) :-)))).


Aluatul seamana cu aluatul cozonacului:
- se dizolva 25g de drojdie in 100ml de lapte caldut cu putina sare, zahar si faina;
- se dizolva 2 linguri de zahar, 1 plic de zahar vanilinat si 100g de unt in 200ml de lapte.
Se amesteca 500g de faina, 2 oua, zeama si coaja unei lamaie, drojdia si laptele cu unt si zahar. Se pune sa creasca aproximativ 1 ora.
Intre timp se face crema: se amesteca foarte bine 3 linguri de untura (sau 150g de unt) cu 6-7 linguri de zahar. Se pot pune dupa gust scortisoara sau nuca.
Se pregateste si siropul: se dizolva 150g de zahar si 2 plic de zahar vanilinat in 120ml de lapte. Bunica mea spune ca se dizolva pana laptele devine "albastruie", daca nu, se mai adauga zahar.
Se face din aluat o foaie pe care se unge cu crema obtinuta mai sus. Se face o rulata din care se tai bucatele de 4cm si se pun in tava una langa cealalta. Mie imi place sa se lipeasca si sa se faca mari. Se lasa sa mai dospeasca aproximativ 10-15 minute si se pune in cuptor. Dupa 20-25 de minute se scoate din cuptor si se toarna pe deasupra siropul si se pune inapoi in cuptor pentru 10-15 minute.
Se serveste caldut. Chiar si momentan avem o tava plina de cuib de viespe in cuptor :-)))).

Reteta de cozonac de la bunica

Toate vacantele mi-am petrecut la tara, la bunici. Bunica ne facea de multe ori cozonac. Fratelui meu si verisoarei mele ii placea cozonacul simplu, mie cel cu nuca si stafide.


Pana azi fac cozonac dupa reteta ei si imi iese de fiecare data:
- in 100ml de lapte caldut pun 25g de drojdie sa se dizolve, un pic de sare si de zahar, si deasupra chiar un pic de faina, si pun intr-un loc calduros sa creasca;
- intre timp intr-un castron incalzesc 100g de unt, 200ml de lapte si 4 linguri de zahar;
- intr-un vas mai mare pun 500g de faina, coaja unei lamaie, 2 oua si adaug drojdia si laptele cu ingrediente.
Amestec pana aluatul vine jos de pe lingura de lemn si pun intr-un loc calduros pentru 1 ora. Aluatul trebuie sa creasca.
Dupa aceasta formez cele 2 cozonaci (2 simple sau cu nuca, dar se poate si unul simplu, unul cu nuca). Pentru cozonacul cu nuca amestec nuca cu zaharul (aprox. 500g de nuca si 200g de zahar) si torn peste acesta chiar un pic de lapte fierbinte, sa iasa un pic cremos. Peste aluat pun nuca si la sfarsit stafidele.
Ung tava cu unt, pun cozonacul si ca sa fie lucios ung cu ou batut. Se coace aproximativ 40 de minute.

marți, 21 iulie 2009

Piscoturi pentru bebelusi

Mama mea obisnuieste sa faca piscoturi pentru nepoteii ei. Aceste piscoturi se pot da si bebelusilor de la varsta de 6-9 luni (eu i-am dat de la 6 luni) in mancare (piure de fructe, branza de vaca sau iaurt) sau separat in mana lor.



Aluatul este foarte simplu, dar sunt cateva trucuri de respectat (am incercat si eu, dar fara sa respect aceste reguli si mi-au iesit tari :-))))). Mama a amestecat 3 oua cu 300g de zahar pudra pana la omogenizare (aproximativ 10 minute). Eu am incercat cu mixerul, dar n-a mers figura :-)))). Dupa aceasta a pus 1.5 lingurita de amoniac, 100ml de lapte calduta, 50g de unt si 750g de faina. A intins aluatul (0.3-0.5 cm) pe masa si a taiat diferite forme si i-a copt.
Copii au mancat din ele si am primit si intr-o cutie sa le ducem acasa :-)))). Multumim.

sâmbătă, 18 iulie 2009

Prajitura cu mere si visine

Ne-am vizitat parintii in acest weekend si i-am facut o prajitura de vara. Fiind si baietelul fratelui meu la ei, avand 7 luni si jumatate am decis sa fac prajitura aceasta cu mere si visine (partea de mere pentru copii, cealalta pentru adulti).


Timpul de pregatire a aluatului este de 10 minute, se amesteca 200g de unt, 200g de zahar, 2 plicuri de zahar vanilinat, 1dl de lapte rece, 4 oua, 100g de martipan, 50g de nuca de cocos, 300g de faina si 1 plic praf de copt. Am pus aluatul in tava si pe jumatatea prajiturii am pus visine, pe cealalta jumatate bucatele de mere. In 30 de minute a fost gata. Se poate pune si zahar pudra pe prajitura, dar copiilor in general nu le place, fiindca se imprastie usor in timp ce le mananca :-)))). Asa sunt copii, cateodata mofturosi, dar foarte onesti.

vineri, 17 iulie 2009

Muffin Sacher

Pe TV2 in fiecare duminica este emisiunea culinara a lui Stahl Judit. Cand pot ma uit, imi plac mult retetele ei. De fiecare data imi ies perfect. Are si pagina web: www.stahl.hu. De acolo am aceasta reteta. Originea acestui muffin vine de la tortul de renume Sacher din Viena. Tortul Sacher este opera culinara a lui Franz Sacher, bucatarul cancelarului Metternich. La varsta de 16 ani, fiind ucenic-bucatar a realizat acest tort superb pentru ziua de nastere a fiicei cancelarului.

Saptamana aceasta am sarbatorit aniversarea noastra de nunta si mi se parea muffin-ul perfect pentru aceasta data.
Pentru aluat am amestecat cu mixerul 100g de ciocolata amaruie Heidi, 150g de unt, 2 oua, 150g de zahar, 100g de gem de caise, 150g de faina, 1 lingura de cacao, 1/2 plic de praf de copt si putina sare. Am pus in forma si i-am copt. Mi-au iesit 15 muffini.


Intre timp am pregatit crema de ciocolata: am topit intr-un vas pus in aburi 50g de ciocolata amaruie, 50g de ciocolata de lapte si 50g de unt si am pus la racit in frigider.
Dupa ce s-au racit muffinii i-am uns cu gem de caise si peste gem am pus crema de ciocolata.


Pana la servire i-am pus in frigider.


Sotul meu a fost foarte incantat de surpriza facuta, sa nici nu vorbesc despre copii :-)))). Intr-adevar gustul acesta nu se uita :-)))). Nu ma mir ca aceasta opera a lui Sacher are o renume mondiala de nevazut.

miercuri, 15 iulie 2009

Tort calut alb

Am ajutat-o pe prietena mea sa facem un tort calut alb pentru fiul ei de 9 ani. Am desenat un calut pe o hartie, am taiat si am pus la o parte. Am facut 2 blaturi si din ele am taiat calutul conform hartiei. Ne-a iesit perfect.


Pentru blat am folosit aluatul simplu pentru piscoturi: 12 oua, 24 de linguri de zahar, 24 linguri de faina, 12 linguri de apa. Am batut prima oara albusurile, porma am adaugat pe rand zaharul, galbenusurile, faina si apa. In timp ce le-am copt pe rand am preparat crema de branza de vaci (este crema preferata a baietelului): se amesteca cu mixerul 700g de branza de vaci, 150g de zahar, 1dl de lapte, 24g de gelatina alimentara si zeama unei portocale si a unei lamaie. Se bate separat frisca (500ml de Hulala) si se adauga cremei.
Aproape jumatate din crema ne trebuia sa invelim tortul. Pentru ochi am folosit martipan cu aroma de portocala.
Numai cine a fost la petrecere stie cat de bun a fost tortul si cat de mult s-au bucurat copii :-)))).

duminică, 12 iulie 2009

Tort cu iaurt si fructe

E vara, e timpul torturilor de fructe. In weekend Eszterke a fost cu bunicii si cu 2 veri la munte, la 4 km de Gheorgheni. S-au simtit extraordinar de bine, au cutreierat muntii, au cules afine si fragute, dar au gasit si ciuperci. Sambata i-am facut o surpriza: un tort cu iaurt si fructe din gradina.


Am pus la fiert 600g de iaurt cu 2.5 plic de gelatina alimentara, 1 plic de zahar vanilinat si 4 linguri de zahar. Cand a inceput sa fiarba am luat de pe foc si am pus la racit (in timpul fierberii se amesteca continuu). Intre timp am batut o cutie mica de Hulala. Dupa ce s-a racit iaurtul, am adaugat incet frisca. Am pregatit o tava adanca: am pus folie in tava si fructe din gradina: zmeura, strugurei rosii, negri, albi si afine.


Peste fructe am turnat crema si am pus totul la racit in frigider pentru aproximativ 2 ore, pana se intareste ca sa pot pune pe o tava.
Copii au mancat cu pofta si unul dintre baieti mi-a zis: sa ne aduci tort ca acesta de fiecare data cand dormim aici (adica in cabana bunicilor).
O sa incerc sa-i fac pe plac :-)))).

marți, 7 iulie 2009

Afine

Am cules afine din padure. Frunzele si cateva boabe le-am pus la uscat pentru ceai, din boabe am facut gem si suc. Evident ca am mai cumparat afine (le-am mancat pe cele culese de noi :-))))). Pentru dulceata am amestecat 5l de afine cu 3 kg de zahar pana cand s-a topit zaharul, aproximativ 1-2 zile. Am pus in borcane, si peste ele salicil. Din zeama am pus si intr-o sticla (pe timpul iernii ne invioreste un suc de afine).
Afinele sunt foarte sanatoase, incerc sa le folosesc in cat mai multe mancaruri, prajituri, mai ales pentru copii. Vara obisnuiesc sa fac clatite de toate felurile. Fetitei mele Eszterke ii place simplu, sotului meu cu dulceata de afine, eu ador cu branza de vaca.


Pentru clatite folosesc urmatoarea reteta: 9-10 linguri de faina, 1 ou, 2 linguri de zahar, 1 plic zahar vanilinat, putina sare, 1/2 pahar de lapte si apa de la izvor, cat sa iasa clatite de grosimea dorita.
Si in muffini se pot pune afine, sunt gustoase, asa le mananca si fetita mea :-)))).


Dimineata obisnuim sa mancam musli natural (fulgi de ovaz si de porumb) cu iaurt. Vara il imbogatesc cu fructe proaspete si miere, iarna cu dulceata si e super bun.
Afinele le folosesc si in supa de fructe: fierb orez si dupa ce se raceste amestec orezul cu iaurt, zeama de fructe (portocala, fructe de padure, visine), zahar si zahar vanilinat. Folosesc iaurt simplu, probiotic, e mai sanatos pentru copii. E o supa placuta, ideala pe timpul verii.

luni, 6 iulie 2009

Prajitura cu zmeura si afine



A venit vara, padurea e plina cu zmeura si afine. Afinele sunt foarte sanatoase, deoarece contin cantitati importante de nutrienti, reprezinta o sursa bogata in vitamina A si C. Copii adora sa cutreiere dupa ele. In gradina avem zmeura din belsug :-)))). Sambata am facut o prajitura de vara, bogata in vitamine si fructe. Am amestecat 4 cesti de faina, 1 praf de copt, 2 cesti de zahar (se poate inlocui si cu miere de albine), 4 oua, 300g de smantana si 1 plic de zahar vanilinat. Am pus totul intr-o tava, si pe jumatate am pus afine, pe cealalta jumatate zmeura (se poate si amestecat, dar fetitei mele nu-i place zmeura coapta, numai cea culeasa de ea direct din gradina :-))))).


Prajitura a iesit nemaipomenit de buna, duminica n-am mai avut ce sa pun in fata musafirilor :-)))).

miercuri, 1 iulie 2009

Ursuletul polar :-))))

In ultima vreme n-am avut timp sa fac prajituri. Copiii deja vroiau sa manance prajitura facuta de mama, dar si pe mine m-a cuprins dorinta de a incerca ceva nou. La inceput am vrut sa fac chec cu visine. Cand sa torn in tava blatul, fetita mea, Eszterke m-a rugat sa fac un ursulet, astfel blatul a ajuns in tava de ursulet. Nici nu m-am gandit sa fac tort. Tortul trebuia decorat sa arate cumva :-)))). Am invelit cu crema de lamaie (2 linguri de zeama de lamaie si 250g de zahar pudra) sa fie un ursulet polar la “polul frigului” (asa se cheama zona aceasta a tarii, iarna e foarte frig). Ochii, nasul, urechile, talpile (nu mi-au reusit foarte bine, dar a fost prima incercare) si cravata le-am facut din martipan cu gust de portocala. N-am mai lucrat cu martipan, acum invat cum se realizeaza figurinele. E foarte usor de modelat si nu in ultimul rand foarte bun la gust.
Intr-un timp record am obtinut astfel un tort de ursulet. Copiilor i-a placut mult, in special partile din martipan :-)))).